Nieuws

Plan van aanpak voor restauratie Scholtenmonument

De gemeente Groningen is bezig met een plan van aanpak voor restauratie van het Scholtenmonument. Het monument in het Stadspark raakte vorige week zondagochtend zwaar beschadigd toen er een auto tegenaan reed. De automobilist overleefde het niet.


Leestijd: 1 minuut

Plan van aanpak voor restauratie Scholtenmonument
Plan van aanpak voor restauratie Scholtenmonument

De auto knalde zondag tegen het monument en vloog daarna in brand. Hierdoor zijn delen van het monument gebarsten en raakten het kalk en zandsteen aangetast.

De gemeente maakt nu en plan van aanpak voor de restauratie. Volgens gemeentelijke monumentdeskundige Jan Pestoor kan het wel een tijdje duren voordat duidelijk is wat er allemaal moet gebeuren. “Het monument uit 1931 zag er vroeger anders uit. Gaan we oude elementen als het fonteintje weer laten zien? Dat soort dingen gaan we allemaal bekijken.”

De restauratie wordt waarschijnlijk uitgevoerd door het architectenbureau dat ook de herstelwerkzaamheden aan de Martinitoren uitvoert.

Het Scholtenmonument is ter nagedachtenis van Jan Evert Scholten (1849-1918), die in Groningen maatschappelijk erg actief was. Hij richtte Theater Grunneger Sproak op en was betrokken bij het opzetten van het Stadspark als gebied voor sport en ontspanning. Scholten was ook erg actief in paardenfokkerij en drafsport.

Foto: Jippe Jetzes