Nieuws

Plannen Grote Markt gepresenteerd: veel bomen, water en zitplekken

Een groep van 25 bomen op de vroegere plek van het VVV-kantoor, een waterpartij waar in de winter wellicht geschaatst kan worden en zit- en speelelementen. Dat staat in de woensdag gepresenteerde plannen voor een nieuwe Grote Markt. De ruimte in het midden blijft verder leeg, zodat er plek is voor grote evenementen of een kermis.


Leestijd: 1 minuut

Plannen Grote Markt gepresenteerd: veel bomen, water en zitplekken
Plannen Grote Markt gepresenteerd: veel bomen, water en zitplekken

Bomen en groen

Volgens de gemeente is er bewust voor gekozen om bomen op de markt te plaatsen. De bomen maken het plein niet alleen aantrekkelijker en groener; ze zijn ook een antwoord op de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande stijgende zomerse temperaturen.

Terrassen

Langs de randen van de Grote Markt komen water-, zit- en speelelementen, en ook is er plek voor commerciële terrassen. De ruimte in het midden blijft verder leeg, waardoor het plein zijn eigen open karakter behoudt en hier grote evenementen mogelijk zijn. De Martinitoren en het Stadhuis blijven voor iedereen goed zichtbaar en er is volop ruimte voor de kermis en evenementen.

Aan de noordkant komt een waterpartij. In de zomer kan het publiek daar verkoeling zoeken, en in de winter kan er mogelijk zelfs geschaatst worden.

Taxístand­plaatsen verdwijnen van de Grote Markt en zullen in de directe omgeving hun plek krijgen. Fietsers gaan via twee noord-zuid routes over het centrale plein van Groningen.

Na besluitvorming kan de uitvoering van het plan rond het voorjaar van 2022 starten.

Op de Grote Markt zelf komen van 13 t/m 27 september grote panelen te staan, waar bezoekers meer informatie over de plannen kunnen vinden. Na vaststelling van het definitieve ontwerp door de gemeenteraad kan de herinrichting in het voorjaar van 2022 starten.