Nieuws

Politiek in Groningen eist alsnog einde gaswinning van Den Haag

De politiek in Groningen wil dat Den Haag concreet actie gaat ondernemen om de verhoging van de gaswinning terug te draaien en anders genoeg geld beschikbaar gaat stellen om benadeelde Groningers tegemoet te komen. Die signalen komen voort uit spoeddebatten van de Provinciale Staten Groningen en de gemeenteraad van woensdag.


Leestijd: 1 minuut

Politiek in Groningen eist alsnog einde gaswinning van Den Haag
Politiek in Groningen eist alsnog einde gaswinning van Den Haag

Gisteren stemden de Staten tijdens een spoeddebat in met een motie dat de vorige week aangekondigde extra gaswinning alsnog door het kabinet moet worden teruggedraaid. Als dat niet gebeurt, moeten de extra inkomsten uit de gaswinning beschikbaar worden gesteld aan benadeelde Groningers. De Provinciale Staten willen dat de deze week beëdigde staatssecretaris Hans Vijlbrief zijn werkbezoek van volgende week niet enkel benut om te komen praten of medeleven met de Groningers te betuigen, maar om concrete oplossingen aan te dienen. Dat was het oordeel van de Staten tijdens het spoeddebat van ruim vijf uur.

De gemeenteraad kwam woensdag eveneens bijeen voor een spoeddebat en stemde in met twee moties met betrekking tot het niet verhogen van de gaswinning. De verschillende partijen reageerden boos en verbaasd op het nieuws van vorige week uit Den Haag om de gaswinning in 2022 te vermeerderen, ondanks eerdere beloften om deze juist terug te schroeven. Tijdens de raadsvergadering werden twee moties aangenomen: een eerste motie waarbij het stadsbestuur opdracht krijgt om staatssecretaris Vijlbrief en minister Adriaansens duidelijk te maken dat een verhoging van de gaswinning onacceptabel is, en een tweede motie waarbij het stoppen van de gaswinning wettelijk wordt vastgelegd.