Nieuws

Positive street art van studenten op hekwerk zuidzijde hoofdstation

Dinsdagmiddag presenteren vijf studenten van Noorderpoorts Art & Design-opleiding een stage-opdracht: een serie kunstige panelen aan de zuidkant van het centraal station. De twaalf panelen vormen een trein die een alternatieve, positieve kijk op de wereld biedt. Een trein waarvan het eerst nog onzeker was of hij het hoofdstation wel zou halen.


Leestijd: 3 minuten

Positive street art van studenten op hekwerk zuidzijde hoofdstation
Positive street art van studenten op hekwerk zuidzijde hoofdstation

De vijf studenten mochten onder leiding van street artists en docenten Elroy Gramsbergen en Quinten van Duuren een 48-meter lang kunstwerk maken op de bouwschutting achter het station. Na een onderzoek over de plek en de context van het werk sloegen de studenten driftig aan het ontwerpen. Een concept werd getoond aan opdrachtgevers Groningen Spoorzone, aannemer Strukton en de Gemeente Groningen. De creatie leek in kannen en kruiken, tot er begin 2022 op een ochtend een belletje kwam.

De bouwschutting
De bouwschutting

“Het was Paula van Strukton: de bouwschutting waar het werk op zou komen stond er niet meer!” vertelt René Raap, een van initiatiefnemers van het project. “Hij was omgewaaid tijdens de hevige storm en zou ook niet meer terugkomen: een nieuwe schutting zou weer veel wind vangen. Toen moesten we opeens gaan nadenken over of en hoe het project nog kon doorgaan.”

Gelukkig had Strukton een oplossing. Op de plek van de bouwschutting zou een hekwerk komen. Daarop konden kleinere panelen worden geplaatst die minder wind vangen. Zo kon het project toch nog doorgaan. Wel moesten de vijf Noorderpoorters hun ontwerp omgooien en in plaats van een 48-meter lange schutting twaalf panelen bewerken. Gewapend met spuitbussen en stiften gingen ze in de loods van docente Colien Langerwerf op het Suikerterrein aan de slag met de panelen.

Een paar studenten aan het werk
Een paar studenten aan het werk

En nu schitteren de panelen aan de zuidkant van het station. Student Roxy: “We hebben met heel veel plezier in onze fijne loods aan dit project gewerkt. Ik moest wel wennen aan de wending die het project nam, maar nu ik de platen zo voor de grauwe achtergrond zie, vallen de felle kleuren heel erg op. Het doel is behaald: het ziet er minder verdrietig uit hier.” Klasgenoot Sam vult haar aan: “We hebben veel geleerd, bijvoorbeeld om met graffiti te spuiten. En ja, de platen maken het wel blijer!”

Een lintje werd doorgeknipt: de vertoning is officieel geopend
Een lintje werd doorgeknipt: de vertoning is officieel geopend
De uiteindelijke serie kunstwerken
De uiteindelijke serie kunstwerken

De kunstwerken zijn geïnitieerd door Positive Propaganda, een initiatief van Arnoud Evenhuis, Marloes Dekkers en René Raap. In het voorjaar van 2021, midden in de coronapandemie, vond Arnoud Evenhuis, eigenaar van communicatiebureau Buenaparte, dat er meer ruimte moest komen voor positieve berichten in het straatbeeld. Mensen worden overspoeld met nare nieuwsberichten en opdringerige reclames. Wat zou het tof zijn als daar verandering in zou kunnen komen, dacht Arnoud. Hieruit ontstond Positive Propaganda, een beweging die het straatbeeld positiever en vrolijker wil maken door het werk van jonge beeldmakers. Gemeente Groningen steunt dit initiatief om zo samen de creatieve sector een boost te geven. 

Sinds dat voorjaar zijn er diverse projecten geweest van het initiatief, waaronder een kleurplaten- en posteractie. “We hadden een aantal jonge beeldmakers de opdracht gegeven om posters te maken die ook zwart-wit afgedrukt konden worden. Die hebben we toen op basisscholen laten inkleuren en daarna verspreid door de stad. Dat was een super leuke actie”, vertelt René enthousiast. “Ons doel is om Stad een stukje kleurrijker en vrolijker te maken en dat is ook met dit kunstwerk achter het station volgens mij zeker gelukt.”