Nieuws

Premier Rutte houdt maandagavond (19.00 uur) toespraak over nieuwe coronamaatregelen

Premier Rutte houdt maandagavond om 19.00 uur een toespraak over de nieuwe coronamaatregelen. Hij zal dat doen vanuit zijn werkkramer in het Torentje. Rutte zal naar alle waarschijnlijkheid verregaande nieuwe maatregelen afkondigen, zoals het sluiten van niet-essentiële winkels en doorlooplocaties als musea, bioscopen en pretparken.


Leestijd: 1 minuut

Premier Rutte houdt maandagavond (19.00 uur) toespraak over nieuwe coronamaatregelen
Premier Rutte houdt maandagavond (19.00 uur) toespraak over nieuwe coronamaatregelen

Het kabinet hield zondag een extra informeel overleg met specialisten op het Catshuys. Op maandag is om 09.00 uur een extra crisisoverleg begonnen met de betrokken ministers. Later vandaag worden ook de andere ministers nog betrokken in de besluitvorming over de nieuwe maatregelen. Nog voor de toespraak worden ook de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad geïnformeerd. 

Normaal gesproken houdt het kabinet z’n coronapersconferenties op dinsdag. Er is nu aanleiding om het volk al op maandag toe te spreken. Bronnen in Den Haag spreken van verregaande maatregelen. Nederland zou de lijn van Duitsland gaan volgen, waarbij niet essentiële winkels als kledingwinkels en tuincentra dichtgaan. Ook lijkt het erop dat musea, bioscopen, pretparken en andere openbare doorlooplocaties weer dichtgaan. Mogelijk dat de scholen ook dichtgaan. Het zou echter nog alle kanten op kunnen gaan, aldus bronnen. 

Corona-minister Hugo de Jonge liet maandagochtend voor het crisisberaad al weten dat er meer nodig is ‘om te komen waar we moeten komen’. Hij spreekt van een ernstige situatie. De laatste dagen is het aantal nieuwe coronabesmettingen fors gestegen. Zondag kwamen er bijna 10.000 nieuwe besmettingen bij.