Nieuws

Provincie Groningen doet TikTok in de ban

De provincie Groningen verbiedt het gebruik van de populaire Chinese app TikTok op werktelefoons. Daarmee volgt de provincie het voorbeeld van de Rijksoverheid. Het kabinet verbood eerder al het gebruik van TikTok door ambtenaren en politici uit vrees dat gevoelige informatie via de app in handen komt van de Chinese regering.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat niet alleen om een verbod, het is ook niet meer mogelijk om de app te downloaden op telefoons of tablets van de Provincie. De maatregel geldt niet alleen voor ambtenaren maar ook voor gedeputeerden en Statenleden. Ook het privégebruik van de app wordt afgeraden, maar dat kan de Provincie niet verbieden.

Eind maart riep het kabinet rijksambtenaren al op om apps uit landen met een “offensief cyberprogramma” tegen Nederland niet meer te gebruiken. Het gaat dan om landen als China, Rusland, Noord-Korea en Iran.

Eerder volgden andere overheden en instanties al het advies van het kabinet. Onder andere de Belastingdienst, de politie en verschillende gemeenten besloten de app re weren.

Het gebruik van de app wordt verboden vanwege de spionagedreiging vanuit China. De Provincie Groningen roept Groningse gemeenten op om het voorbeeld te volgen.