Nieuws

Provincie Groningen: kabinetsreactie schiet tekort in maatregelen en middelen

De provincie Groningen vindt de gepresenteerde maatregelen en middelen van het kabinet onvoldoende om de ereschuld aan de Groningers recht te zetten. “De doelen zijn goed”, zegt commissaris van de Koning René Paas, “maar de maatregelen en de middelen zijn te mager.”


Leestijd: 1 minuut

Provincie Groningen: kabinetsreactie schiet tekort in maatregelen en middelen
Provincie Groningen: kabinetsreactie schiet tekort in maatregelen en middelen

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Vijlbrief presenteerden dinsdagmiddag in Garmerwolde een vijftigtal maatregelen die het kabinet wil nemen naar aanleiding van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Daarvoor wil het kabinet 22 miljard euro inzetten. Groningen wilde eigenlijk dat het kabinet met 30 miljard euro over de brug zou komen, exclusief kosten voor schadeherstel en versterking van huizen. 

“Het kabinet heeft dezelfde doelen als wij, maar denkt die te kunnen realiseren met een derde van het geld”, zegt Paas. “Vooral op het gebied van de verduurzaming van huizen en de noodzakelijke infrastructuur overtuigt het antwoord van het kabinet ons niet. Wij willen een cultuuromslag, waarin niet het geld bepalend is, waarin een eind komt aan juristerij en onbegrijpelijke verschillen tussen mensen in hetzelfde dorp. Dat moet koste wat kost en zo lang als nodig is, zoals de parlementaire enquêtecommissie bepleit.”

De regio roept de Tweede Kamer op om tijdens het debat over de kabinetsreactie in de benen te komen. “Om recht te doen aan de uitkomsten van de enquête, zodat inwoners van Groningen en Drenthe weer verder kunnen met hun leven en hun kinderen hier een toekomst hebben.”