Nieuws

Recordaantal aanmeldingen bij grote studentenverenigingen, ondanks gemankeerde introductieweken

De vreemde KEI-week en het ontbreken van feestjes hebben geen gevolgen voor het aantal nieuwe aanmeldingen bij de grotere studentenverenigingen. Zo verdubbelde het aantal aanmeldingen bij Vindicat ten opzichte van vorig jaar. Bij Albertus Magnus worden er gewoon weer 500 nieuwe leden toegelaten. Dit jaar kreeg de vereniging 1.183 aanmeldingen en dat is een recordaantal. “Wel is het heel jammer dat onze eigen introductieweek vrijwel helemaal in het water valt”, aldus Emma Visser, vice-praeses van Albertus Magnus.


Leestijd: 4 minuten

Recordaantal aanmeldingen bij grote studentenverenigingen, ondanks gemankeerde introductieweken
Recordaantal aanmeldingen bij grote studentenverenigingen, ondanks gemankeerde introductieweken

Vindicat heeft zo’n 2.000 actieve leden en daar komen er jaarlijks zo’n 400 tot 450 bij. Dat is meestal ook het aantal aanmeldingen. Dit jaar kreeg de vereniging echter een dubbel aantal aanmeldingen binnen. Een precies aantal is nog niet bekend gemaakt, maar ook bij Vindicat moet geloot worden. Dizkartes heeft zo’n 800 leden en daar komen er normaal gesproken elk jaar zo’n 300 bij. Dit jaar kreeg de vereniging maar liefst 540 vooraanmeldingen en wordt er dus ook voor het eerst sinds jaren weer geloot. Albertus Magnus krijgt meestal zo’n 800 nieuwe aanmeldingen, waarvan er 300 teleurgesteld moeten worden. Dit jaar lag dat aantal met 1.183 veel hoger. 

Geen pilsje
De stijgingen zijn opvallend, want de KEI-week was behoorlijk gemankeerd door de coronamaatregelen. Dit jaar stonden er geen grote rondleidingen – met een pilsje – of kennismakingsfeesten op het programma. De studentenverenigingen presenteerden zich vooral online. Fysieke activiteiten waren vrijwel niet toegestaan. “We hebben alleen kleinschalige rondleidingen kunnen geven”, zegt Emma Visser namens Albertus Magnus. “Nieuwe studenten konden zich daarvoor aanmelden en ze mochten dan in kleine groepjes naar binnen. Een biertje zat er niet in. Toch hebben we al met al een hele mooie week neergezet. We hebben in ieder geval kunnen laten zien wat voor vereniging we zijn.”

Ook Aukje Hopmans van Dizkartes spreekt van een geslaagde KEI-week. “Het was wel heel anders dan we gewend waren. Normaal gesproken heb je een draaiboek, nu moesten we flink improviseren. Daar waar normaal gesproken de avonden druk waren, lag het hoogtepunt nu overdag met de inhouse-tours”, zegt ze.

‘Ze willen ergens bijhoren’
Een precieze verklaring voor de toename in het aantal leden is er niet helemaal. “Uiteindelijk merk ik dat juist nu de aanmeldingen erg hard gaan, ook elders in het land”, zegt Emma Visser. “Veel aankomende studenten gaan niet op reis en ze willen wel ergens bijhoren. Het is ook niet leuk om alleen op je kamertje te zitten”, zegt Emma Visser. Mogelijk dat ook het ontbreken van ontgroeningen zorgen voor een toename in het aantal leden, hoewel de verenigingen daar niet op reageren. 

Komende week zou eigenlijk de introductieweek voor de nieuwe leden van de verenigingen plaatsvinden, al dan niet met ontgroeningen. Die introductieweken zijn in principe verboden door het kabinet om de verspreiding van corona tegen te gaan. “Heel jammer!”, vindt Emma Visser dat. “Onze introductietijd commissie heeft er maanden keihard aan gewerkt om een coronaproof programma te maken. Dat kan zo de prullenbak in. We hebben wel een ontheffing gekregen voor een paar informerende fysieke activiteiten. Dat proberen we zoveel mogelijk buiten te doen. Denk aan een voorlichting van een brandweerman over veilig op kamers wonen. Of een leuke stadswandeling.” 

Voorlichtingen
Ook Dizkartes vindt het jammer dat de eigen introductieweek niet kan doorgaan. Ze willen graag een aantal informerende activiteiten gaan organiseren. “Ook al is het nog niet helemaal duidelijk wat mogelijk is en wat we kunnen organiseren. Het zal vooral gaan om voorlichtingen”, zegt Aukje Hopmans.

Voor alle verenigingen geldt dat het schenken van een biertje uit den boze is. De studenten kunnen na afloop van een activiteit natuurlijk wel op eigen initiatief het terras op. “Eigenlijk is dat wel gek”, zegt Emma Visser namens Albertus. “Met alle maatregelen die we hadden genomen, was het voor de leden veiliger om een biertje bij de vereniging te drinken, dan dat ze inderdaad een druk terras op zouden gaan”, vindt Emma Visser. 

Vreemde start van studie
Uiteindelijk zorgt corona ervoor dat de nieuwe studenten een vreemde start krijgen van hun studie. “Überhaupt is het een enorm gek jaar om te gaan studeren”, zegt Emma Visser. “En dan krijgen ze er bij de vereniging ook nog eens zo’n gekke start bij. Uiteindelijk zorgen we er wel voor dat ze zich volwaardig lid gaan voelen van onze vereniging.” 

En Albertus Magnus mag de deuren van de sociëteit straks ook weer gewoon openen. “We mogen net als de rest van de horeca alweer sinds 1 juni open”, legt Emma Visser uit. “Maar het ziet er wel anders uit. Er zijn looproutes en je mag maar met z’n vieren aan een tafeltje zitten. Je kunt niet even rondlopen. We sluiten de tent rond 21.00 uur. Wel is het diner een stuk populairder. Tja, de cultuur is wel een beetje anders, want een groot feest kan niet.”

Wachten op een vaccin
Ook bij Dizkartes is het minder druk op de sociëteit. “We moeten kijken hoe we dat gaan oplossen”, zegt Aukje Hopmans. “We wachten echt op een vaccin en dat geldt voor iedereen in de horeca. We hopen dat we elkaar op een gegeven moment weer kunnen ontmoeten. Want van de 800 leden kunnen we er nu echt nog geen honderd tegelijk in ons pand hebben.” 

Bang voor de gevolgen van corona op lange termijn zijn ze bij Albertus niet. “We hebben het geluk dat we een grote vereniging zijn, met opnieuw 500 nieuwe leden. Het wordt voor ons als bestuur echter wel een uitdaging om te kijken hoe we onze leden betrokken houden bij een vereniging, die maar zo weinig ‘open’ is. Daar moeten we wel echt even goed over na gaan denken. Maar ik ben niet bang voor een leegloop ofzo”, besluit Emma Visser. 

Foto: Bij Albertus Magnus wordt de champagne ontkurkt bij het bekendmaken van het aantal aanmeldingen