Nieuws

Reizigersorganisatie vraagt provincie Groningen om beter openbaar vervoer

Rover vraagt de provincie Groningen om beter openbaar vervoer. De reizigersorganisatie pleit in een brief aan de statenleden onder andere voor meer nachttreinen vanuit Groningen, het versnellen van de spoorverbinding tussen de Groningen en de randstad, een oplossing voor knooppunt Meppel-Zwolle en een verlaging van de BTW op vervoersbewijzen.


Leestijd: 1 minuut

Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen
Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen

“Het openbaar vervoer in de regio wordt voor een groot deel bepaald door de Provinciale Staten. Nu de provinciale verkiezingen achter de rug zijn, wil Rover daarom dringend aandacht vragen voor hoognodige verbeteringen in het OV,” vindt Rover. “Want met de bouw van duizenden nieuwe woningen neemt het verkeer alleen maar toe. Tegelijk is er op het openbaar vervoer fors bezuinigd. De bereikbaarheid van scholen, ziekenhuizen en werk staat onder druk.”

In de brief pleit Rover voor een groot aantal concrete verbeteringen. Zo wil de reizigersorganisatie dat de prijzen van OV-kaartjes, die de afgelopen jaren flink zijn gestegen, niet nog hoger kunnen worden. Daarnaast roept Rover de statenleden op om te lobbyen bij het rijk voor een verlaging van het BTW-tarief van 9 procent naar 0 procent.

Ook wil Rover dat het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. “Iedereen moet zoveel mogelijk zelfstandig kunnen reizen en ook zonder auto overal kunnen komen ook in de rustige uren. Maak het OV eenvoudig voor iedereen,” luidt de brief. “Verplicht de vervoerders in samenwerking met ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties te werken aan eenvoudige informatie voor analfabeten, digibeten en reizigers met een mentale beperking. Investeer in OV-coaches die mensen die dat nodig hebben wegwijs maken in het OV. Blijf werken aan toegankelijkheid voor reizigers met een fysieke of zintuigelijke beperking.”