Nieuws

René Paas over sluiten gasveld: “Historisch, maar gevolgen blijven nog jarenlang merkbaar”

Een historische maand. Dat zegt commissaris van de Koning René Paas over september 2023; de laatste maand dat er gas werd gewonnen uit het Groningenveld. “Maar de gevolgen zullen nog jarenlang merkbaar blijven”, voegt hij eraan toe. “Aan ons allemaal de taak om zo snel mogelijk alle maatregelen die het kabinet aankondigt op zo’n manier uit te werken dat onze inwoners er ook werkelijk wat aan hebben.”


Leestijd: 1 minuut

De gaskraan is dicht, 64 jaar nadat er in Kolham gas werd ontdekt. Alleen als de komende winter heel streng wordt, staat het Groningenveld nog even op de waakvlam. “Historisch”, schrijft Paas daarover op LinkedIn, “maar laten we vooral niet doen alsof het allemaal is opgelost.”

Hij wijst op de Troonrede, waarin Groningen als kwestie dit jaar voor de negende keer werd genoemd. “Er is niets aan te merken op de woorden die de koning uitsprak. Maar het is een schandaal dat het nodig is om de gevolgen van gaswinning voor de negende keer te noemen, terwijl er nog steeds zoveel mensen wachten op de afhandeling van hun schade, op de voortgang van de versterking van hun huis.”

Aan ons allemaal volgens Paas de taak om de maatregelen die het kabinet aankondigt – als reactie op de knetterharde conclusies van de parlementaire enquêtecommissie – op zo’n manier uit te werken dat onze inwoners er ook werkelijk wat aan hebben. “Dat ze het verschil merken. Zich gezien en gehoord voelen. Goed geholpen worden. En verder kunnen met hun leven.”

Paas: “Ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat de koning voor de allerlaatste keer een tekst over gaswinning in Groningen kan uitspreken. Het moment waarop we samen kunnen vaststellen dat de boel mooi op streek is. Dat er uitzicht is. Licht aan het eind van de tunnel. Dat we tegen elkaar kunnen zeggen: we zijn er nog niet, maar dit gaat de goede kant op, zo moet het. Het moment waarop dat kan, is minstens zo historisch als september 2023.”