Nieuws

“Rijksuniversiteit Groningen moet óok samenwerking met Confucius Instituut staken”

De Rijksuniversiteit Groningen – die eerder deze week bekend maakte een samenwerkingscontract met de organisatie Hanban niet te zullen verlengen – moet nu doorpakken en ook de samenwerking met het Confucius instituut staken.


Leestijd: 1 minuut

Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad
Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad

Dat stelt één van de studentenfracties in de Universiteitsraad, de Vrije Student. Volgens deze studenten is het onthutsend dat de RUG wel verder wil gaan met het Confucius Instituut, ook “nadat bekend werd dat in contracten was bepaald dat medewerkers van dit instituut niet kwaad mochten spreken over het Chinese regime en dat Chinese studenten zich onveilig voelden”.

“Het is onderdeel van de Chinese wet dat er niet kwaad mag worden gesproken over het Chinese Communistische Regime” zegt fractievoorzitter David Jan Meijer, “Het universiteitsbestuur heeft beloofd zich daar aan te houden, in haar contracten met de Chinese overheid. Dan neem je de academische vrijheid dus niet serieus, als je je studenten en medewerkers op deze manier in hun vrijheid beperkt.”

Onder andere RUG-hoogleraar Chinese taal en letterkunde Oliver Moore gaf volgens De Vrije Student in 2017 al aan zelfcensuur toe te willen passen, wanneer een partijsecretaris van de Communistische Partij daarom zou vragen.

‘Het is onbegrijpelijk dat het universiteitsbestuur hier willens en wetens mee doorgaat’ verzucht Meijer, ‘hiermee worden de terechte klachten van studenten, medewerkers, China-deskundigen en de veiligheidsdiensten gewoon van tafel geschoven. De veiligheid en vrijheid van deze mensen wordt gewoon niet serieus genomen.’ De veiligheidsdiensten waarschuwden op 3 februari al in een rapport voor Chinese inmenging in het onderwijs en de grote risico’s voor spionage. “Dit is al gebeurd met een Belgisch Confucius Instituut, wil het College echt gaan afwachten tot het hier gebeurd? Het College is verantwoordelijk, zij moet hier gewoon ingrijpen!”