Nieuws

"Afschuw over berichten discriminatie Chinese studenten aan Rijksuniversiteit Groningen"

Aan de Rijksuniversiteit Groningen is geschrokken gereageerd op meldingen van discriminatie door studenten met een Chinese achtergrond.  'Discriminatie is volstrekt onaanvaardbaar', zo laat 'Chief diversity & inclusion officer' van de RUG, Gerry Wakker, weten in een opiniebijdrage aan de Universiteitskrant.  Daarin roept ze slachtoffers van discriminatie op dit bij haar te melden. Ook wijst ze er op dat er maatregelen in uitvoering zijn om er voor te zorgen van iedereen zich veilig en thuis blijft voelen aan de Groningse universiteit.


Leestijd: 1 minuut

Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad
Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad

Dat er sprake is van discriminatie en onheuse bejegening van Chinese studenten of mensen met een Chinees uiterlijk, werd vorige week gemeld door de Universiteitskrant (Ukrant).

In reactie op dit artikel meldt mevrouw Gerry Wakker, chief diversity & inclusion officer, dat de berichten haar en de Groningse universiteit met afschuw en schaamte hebben vervuld. ‘Het artikel riep in mij niet alleen afschuw op, maar ook schaamte over de houding van sommige landgenoten. De beschreven incidenten zijn heel treurig’, zo zegt ze.

‘We keuren discriminatie ten zeerste af en proberen het tegen te gaan. Wij hebben een zerotolerancebeleid ten aanzien van elke vorm van schending van integriteit en ongewenste uitingen, de “code of conduct academic integrity”, maar we weten tegelijkertijd ook dat je discriminatie en racisme daarmee niet voorkomt’.

Ze meldt dat de RUG een vertrouwenspersoon heeft aangetrokken en ook dat er in 2021 een ombudspersoon wordt aangetrokken.

Ook roept ze studenten en medewerkers op om hun negatieve ervaringen te (blijven) rapporteren. Dat kan via de vertrouwenspersoon, maar ook via diversity@rug.nl.

RECTIFCATIE/AANVULLING: Dit artikel is dinsdagmorgen aangepast. In een eerdere versie werd gemeld dat de Rijksuniversiteit zich fel had uitgesproken tegen de discriminatie van studenten met een Chinese achtergrond. Het betrof echter een opiniebijdrage aan de Ukrant van mevrouw  Gerry Wakker.