Nieuws

Rusland-correspondent Iris de Graaf RUG-Alumnus van het Jaar

De Rijksuniversiteit Groningen heeft NOS-Rusland-correspondent Iris de Graaf verkozen tot Alumnus van het Jaar 2022. De Graaf ontvangt haar prijs op 5 september, tijdens de opening van het Academisch Jaar.


Leestijd: 2 minuten

Rusland-correspondent Iris de Graaf RUG-Alumnus van het Jaar
Rusland-correspondent Iris de Graaf RUG-Alumnus van het Jaar

“De Russische inval in Oekraïne laat opnieuw zien hoe belangrijk het is dat er onafhankelijke journalisten zijn die de feiten kennen, duiding geven aan ontwikkelingen, het kaf van het koren kunnen scheiden en meerdere stemmen aan het woord laten. Iris de Graaf is zo’n journalist”, aldus de jury.

Inspiratiebron

De waarden die De Graaf als verslaggever volgt, zijn voor de universiteit belangrijk, stelt de jury, wijzend op zaken als kennis van zaken, nieuwsgierigheid, proberen de waarheid te achterhalen, kritisch, verantwoordelijk, betrokken bij elkaar en bij de samenleving. “Daarbij hoort juist het open debat, het uitwisselen van tegengestelde meningen en het luisteren naar elkaar. Wij geven die waarden mee aan onze studenten, die na hun afstuderen als alumni uitzwermen over de hele wereld. Voor hen is Iris de Graaf absoluut een inspiratiebron.”

Over Iris de Graaf

Iris de Graaf (1991) studeerde van 2009 tot 2014 Slavische Talen en Ruslandkunde in Groningen. Daarna deed ze er de master Journalistiek, in de tijd dat journalist Jeroen Smit – Alumnus van het Jaar in 2009 –daar hoogleraar was. Haar scriptie ging over de verslaggeving over de MH17-ramp. Ze had een blog over fashion en lifestyle en ging bij de NOS reportages maken over de jeugdcultuur.

Dankzij haar kennis van Rusland en het Russisch kwam ze terecht op de NOS-buitenlandredactie, in 2020 uitmondend in een correspondentschap in Rusland. Naast (live) verslaggeving voor televisie en radio en online platforms, schrijft ze achtergrondartikelen. Daarnaast is ze columnist voor onder meer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Over de Alumnus van het Jaar-award

Sinds 2009 reikt de RUG jaarlijks de Alumnus van het Jaar-prijs uit aan een bijzondere oud-student. De prijs is zowel een uiting van waardering als van aanmoediging voor een oud-student die een bijzondere bijdrage geleverd heeft aan de maatschappij, wetenschap, sport of cultuur, een inspiratiebron is voor anderen en geldt als een belofte voor de toekomst. Eerdere winnaars waren onder meer Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius, Stine Jensen, Monica Arac, Christiaan Triebert, Sander de Hosson en vorig jaar Laurien Meuter.

De jury van de Alumnus van het Jaar prijs bestond dit jaar uit rector magnificus Cisca Wijmenga (voorzitter), oprichter Tiny Miracle Foundation en Alumnus van het Jaar 2020 Laurien Meuter, decaan van de Faculteit der Rechten Wilbert Kolkman, en directeur Alumnirelaties & Fondsenwerving / Ubbo Emmius Fonds Remco Kouwenhoven.