Nieuws

"Russen, vermomd als vissers, spioneren in Eemshaven"

De Groningse Eemshaven wordt mogelijk door de Russen gebruikt als spionagehaven. In de Eemshaven komen regelmatig Russische vissersschepen afmeren om hun vangst te lossen. Maar in werkelijkheid zijn het geen vissers maar militairen die zich voordoen als visser, en die in de Eemshaven hun ogen uit kunnen kijken.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt het Pointer, een Nederlands platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online.

Volgens Pointer zijn er sterke aanwijzingen dat vissersschepen van het Russische bedrijf Norebo betrokken zijn bij spionageactiviteiten. Het zou gaan om koelschepen die afmeren in de Eemshaven, vlakbij een militair terrein.

De Eemshaven heeft de laatste jaren een enorme strategische betekenis gekregen. Niet alleen voor Nederland, maar voor Europa. Dat komt omdat maar liefst elf internetkabels vanuit Amerika er aan land komen. Ook zijn er nu twee grote LNG Terminals.

Het artikel op Pointer citeert een defensiespecialist van het The Hague Centre for Strategic Studies, die zegt het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat we in Nederland toestaan dat onze veiligheidsbelangen ondergeschikt zijn gemaakt aan economische belangen, doordat we de Russen toestemming hebben gegeven in de Eemshaven vis te verkopen.

Het artikel van Pointer vindt u hier.  

(Foto boven: Archieffoto)