Nieuws

Russische hackers leggen website Groningen Seaports plat

Hackers hebben afgelopen weekend de website van Groningen Seaports bestookt met digitale aanvallen, met als gevolg dat de site het hele weekend plat lag. Ook de websites van andere Nederlandse havens waren het doelwit. De actie is opgeëist door het Russische hackerscollectief NoName057(16). Volgens RTL Nieuws gaat het om een reactie op het Nederlandse voornemen om Zwitserse tanks te kopen voor Oekraïne.


Leestijd: 1 minuut

Groningen Seaports herkent zich niet in
Groningen Seaports herkent zich niet in

De timing kon eigenlijk niet slechter, zo zegt woordvoerder Tim Lambeck van Groningen Seaports. Uitgerekend zaterdag was er een open dag in de Eemshaven, waarbij ook Seaports de deuren opende voor het publiek

Zaterdagochtend vroeg werd opgemerkt dat de site van Groningen Seaports eruit lag. Medewerkers gingen aanvankelijk uit van een technisch probleem. Pas in de loop van de dag bleek na een Tweet van NoName057(16) dat het om een aanval ging. Er is geen contact geweest met de hackers, stelt Lambeck. Ook is er geen informatie gelekt of heeft de aanval blijvende schade veroorzaakt.

Het lukte technici uiteindelijk pas maandagochtend weer om de site in de lucht te krijgen. De website van Groningen Seaports was daarmee een heel weekend lang offline. En dat dus uitgerekend tijdens open dag. “Heel frustrerend.”

Volgens RTL Nieuws is de groep NoName057(16) een kleine groep hacktivisten die net na de Russische invasie begon met het uitvoeren van vooral DDoS-aanvallen. Hacktivisten – een combinatie van het woord hacker en activist – zetten zich doorgaans in om een politiek doel te bereiken. In dit geval is dat steun aan Rusland. “Als iemand iets doet dat Rusland tegenwerkt, dan zijn ze een doelwit”, zegt de Amerikaanse onderzoeker Tom Hegel van cyberveiligheidsbedrijf SentinelOne, die de pro-Russische groep al een tijd volgt en RTL Z over de aanvallen vertelde.