Nieuws

’s Lands Beste Hybride Werkgever Menzis: “dit is een blijvertje”

Zorgverzekeraar Menzis uit Groningen werd medio juni verkozen tot Beste Hybride Werkgever van het land, in de categorie meer dan 200 medewerkers. Een knappe prestatie, zeker als je je bedenkt dat hybride werken bij Menzis pas in februari van dit jaar écht in de praktijk gebracht werd.


Leestijd: 3 minuten

’s Lands Beste Hybride Werkgever Menzis: “dit is een blijvertje”
’s Lands Beste Hybride Werkgever Menzis: “dit is een blijvertje”

Bijna twee jaar lang was thuiswerken de norm bij Menzis. Pas toen de 1,5 meter afstand-regel eind februari werd afgeschaft, gingen de kantoordeuren weer gewoon ‘open’. “Tijdens de pandemie hebben we ons bij Menzis altijd gehouden aan de richtlijnen van de overheid”, zo vertelt Melanie Schipper, manager Facilitair Bedrijf bij Menzis. “Dat past ook bij ons DNA, waarbij we ‘leefkracht’ hoog in het vaandel hebben staan. Het was dan ook belangrijk voor ons als bedrijf om het goede voorbeeld te geven.” En dat betekende dus dat tijdens de coronacrisis ‘thuiswerken’ de norm was: alleen als het echt noodzakelijk was, kon er op kantoor gewerkt worden.”

“Hybride werken is een blijvertje”

Wat Schipper er ook mee wil zeggen is dat de overgang van bijna volledig thuiswerken naar hybride werken een grote stap was. “Na twee jaar van grotendeels thuis werken was het voor de ongeveer 1.500 medewerkers nogal een verandering en we realiseerden ons dat een verandering tijd nodig heeft. We hebben daarom een ‘100-dagen-ervaren-periode’ ingevoerd. We hebben dus echt de tijd genomen om te ontdekken en te ervaren. Wat werkt wel, wat werkt er minder en waar is behoefte aan?” De antwoorden op deze vragen werden opgehaald bij de medewerkers. “Al in coronatijd hebben we de medewerkers gevraagd waarvoor ze wel naar kantoor willen komen. Daaruit bleek dat het mensen vooral ging om samenwerken, ontmoeten, beleven en verbinding.”

Blijvertje

Hybride werken betekent voor de medewerkers van Menzis dat ze – tot op een zekere hoogte – op de plek kunnen werken waar dat voor henzelf en Menzis de meeste waarde toevoegt.  Medewerkers die op kantoor willen werken, kunnen dat aangeven in een reserveringssysteem. Zij reserveren de ruimte die bij het werk past dat ze die dag op kantoor gaan doen. “Willen onze medewerkers individueel en geconcentreerd aan de slag, komen ze om samen te werken en te ontmoeten of staat er een vergadering gepland waaraan ze willen deelnemen?”, zo zegt Schipper. “Voor elke vorm van werken is bij Menzis een passende ruimte te reserveren.”

Het voordeel van het reserveringssysteem is dat exact bekend is wat de bezetting op kantoor is en dus ook waar behoefte aan is. “En dat biedt ons ook weer informatie en input voor ‘het kantoor van de toekomst’. Want dat hybride werken een blijvertje is, dat staat wel vast.”

Thuiswerken met de juiste middelen

Om het thuiswerken zo goed mogelijk te faciliteren, zijn alle medewerkers uitgerust met de juiste middelen. “Alle medewerkers hebben kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben, variërend van een extra beeldscherm, een in hoogte verstelbaar bureau of een bureaustoel”, zo geeft de manager als voorbeeld. Daarnaast krijgen alle medewerkers een thuiswerkvergoeding om ze tegemoet te komen in kosten voor zaken als koffie of energie. Daar bovenop kreeg het personeel, in het kader van Leefkracht en het bevorderen daarvan, nog eens een eenmalige stimulans van 100 euro. “Dat bedrag is voor iedereen vrij te besteden aan iets wat je ‘leefkracht’ ten goede komt.” Zelf heeft Schipper er een stel hardloopschoenen van gekocht. “Maar een collega heeft het bijvoorbeeld besteed aan een bijdrage voor de  aanschaf van een e-bike.”

Groningse winnaars

Na het succes van de (Thuis)werkgever van het jaar award van vorig jaar, is mobiliteitsplatform Zo Werkt Het dit jaar op zoek gegaan naar de beste hybride werkgevers van Nederland. Bij de uitreiking op dinsdag 14 juni vielen maar liefst twee Groningse werkgevers in de prijzen. Harrier accountancy-bedrijfsadvies en zorgverzekeraar Menzis ontvingen de eervolle titel beste Hybride Werkgever van het Jaar. Samen met telecombedrijf Voys werden ze eerder al verkozen tot regionale winnaars. Lees hier het interview met de andere Groningse winnaar: Harrier.