Nieuws

IJs op Paterswoldsemeer nog niet veilig genoeg voor grote groepen: 'Seinen staan nog niet op groen!'

Het is nog niet veilig om met grote groepen mensen tegelijk te schaatsen op het Paterswoldsemeer. Volgens Meerschap Paterswolde staan de seinen nog niet op groen. "Zelfs zonder corona, zou het ijs niet goed genoeg zijn om dit weekend een toertocht uit te kunnen schrijven", aldus directeur Karin Hunziker namens het meerschap.


Leestijd: 3 minuten

IJs op Paterswoldsemeer nog niet veilig genoeg voor grote groepen: 'Seinen staan nog niet op groen!'
IJs op Paterswoldsemeer nog niet veilig genoeg voor grote groepen: 'Seinen staan nog niet op groen!'

Volgens Schaatsvereniging Scharlakenhof ligt er nu gemiddeld zo'n zeven tot negen centimeter ijs op het meer. Donderdag was dat nog zo'n zes centimeter. Ondanks de strenge vorst, groeit het ijs dus maar langzaam aan. “Op veel plekken gaat het ook om bros sneeuwijs en dat is niet sterk. Een enkele schaatser komt daar veilig overheen, maar het is onveilig voor grote groepen schaatsers.”

De KNSB hanteert voor het uitschrijven van een toertocht een minimum ijsdikte van 12 centimeter. Dan is het ijs dus pas veilig genoeg voor grote groepen mensen. "De ijsdikte op het Paterswoldsemeer voldoet daar nu nog niet aan", zegt voorzitter Pieter Lubbert, die aangeeft dat er vrijdagmiddag nieuwe metingen worden gedaan. 

Meerschap Paterswolde waarschuwde donderdag voor het slechte ijs, nadat er toch veel schaatsers op het ijs stonden. Directeur Karin Hunziker laat vrijdagochtend weten dat het ijs in de nacht van donderdag op vrijdag vermoedelijk verder is aangegroeid. “Maar de zon heeft er gisteren ook de hele dag opgestaan. Dat kan er ook toe leiden dat de ijsdikte eerst is afgenomen”, zegt ze. “Het hele meer is gewoon nog niet veilig genoeg om op te schaatsen. De seinen staan niet op groen. En ik denk ook niet dat we de seinen dit weekend nog op groen gaan zetten.”

Ook zonder corona zou ijs te slecht zijn voor toertocht
Volgens Hunziker is de schaatsvereniging dagelijks bezig met ijsmetingen. “Normaal gesproken doen ze dat om te kijken of er een toertocht kan worden uitgeschreven. Dat mag nu niet. Maar ook zonder corona, was er dit weekend geen toertocht uitgeschreven omdat het ijs niet dik genoeg is”, aldus Hunziker. 

Suggesties dat het Meerschap een beetje overdrijft, verwijst Hunziker naar het land der fabelen. “Ik hoor allemaal mensen die zeggen dat het meer niet diep is. Ik laat ze dan een dieptekaart zien. Er zijn plekken waar nu volop geschaatst wordt, waar het gewoon zeven meter diep is. Als je daar doorheen zakt, sta je niet met de voeten op de grond."

Zowel de schaatsvereniging als het meerschap geven nu dus aan dat het ijs dik genoeg is om er alleen overheen te schaatsen, maar dat je dat wel op eigen risico doet. Schaatsen in grote groepen mensen wordt afgeraden. 

Men lapt de adviezen aan de laars
Hunziker ziet ook dat veel schaatsers de adviezen niet opvolgen. Donderdagmiddag stonden er honderden schaatsers op het ijs. “Het valt nu gelukkig mee met de drukte, maar we hebben gisteren wel gezien dat men zich niet laat tegenhouden. Het is een beetje mens eigen. Het lukt ons niet om ze van het ijs af te houden. Het enige wat we kunnen doen is zoveel mogelijk stewards, BOA’s en politie in te zetten. Dat mocht er iets gebeuren, we altijd in de buurt zijn." 

Dit weekend drukte verwacht
Hunziker verwacht dit weekend ook flink wat drukte. “Vooral zaterdag”, zegt ze. “We moeten dan mogelijk ingrijpen, ook al gaat de Veiligheidsregio daarover. In andere regio’s wordt al gesproken over het afsluiten van toegangswegen, zodat het moeilijk wordt om te parkeren.”

Veiligheidsregio: ‘luister naar adviezen!’
Volgens woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio is het belangrijk om je aan de adviezen van het Meerschap en de hulpdiensten te houden als het gaat om de (on)betrouwbaarheid van het ijs. Het advies is om te schaatsen op bijvoorbeeld ijsbanen die open zijn. De Veiligheidsregio zet daarnaast dus verkeersregelaars en stewards in om bezoekers op de regels te wijzen. Ze werken samen met de politie en handhavers. “We zijn blij dat iedereen komende weekend kan genieten van mooi winterweer, maar de coronaregels blijven onverminderd van kracht”, zegt Coenraads. “Dus hou afstand en vermijd drukte. Concreet: als de parkeerplaatsen rondom het meer vol zijn, zoek dan een andere plek of kom later terug.”