Nieuws

Schade gaswinning: 'nog een groot gat tussen Groningen en kabinet'

Tussen de wensen van Groningse bestuurders en de plannen van het kabinet zit nog een ‘substantieel gat’. Dat zei Commissaris van de Koning René Paas dinsdagavond laat, na een urenlang overleg. Daarbij waren onder andere premier Rutte en vijf andere bewindslieden aanwezig.


Leestijd: 1 minuut

Schade gaswinning: 'nog een groot gat tussen Groningen en kabinet'
Schade gaswinning: 'nog een groot gat tussen Groningen en kabinet'

Ook burgemeester Koen Schuiling en Johan Remkes, voorzitter van het Nationaal Programma Groningen, waren erbij. Het gesprek vond plaats in het Provinciehuis in Groningen. Twee maanden geleden oordeelde een parlementaire enquêtecommissie dat de jarenlange gaswinning rampzalig was voor de Groningers en dat Nederland een ereschuld aan de provincie heeft.

De Groningse bestuurders eisten zeker 30 miljard aan investeringen voor meerdere decennia. Het kabinet kwam over de brug met ‘meer dan en appel en een ei’, zo verwoordde Paas, maar nog lang niet genoeg.

Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw zei na afloop dat er goed overleg is geweest, "maar we zijn het niet over alles eens.”  Volgens de staatssecretaris is "over het hele palet" gepraat: schade en versterking van huizen in het aardbevingsgebied, economisch perspectief en welzijn in de regio, zo meldt de NOS. "We zijn nog niet klaar. We gaan de komende dagen proberen om nog wat verder te komen.

Naar verwachting komt het kabinet volgende maand met een reactie op de harde conclusies van de parlementaire enquêtecommissie.