Dat meldt Dagblad van het Noorden. De toilet moet met behulp van sensoren kunnen ontdekken hoeveel water er nodig is om de urine of poep door te spoelen. Per spoelbeurt kan er op die manier tot 40 procent water worden bespaard.
Normaal gesproken gaat er per persoon ongeveer 35 liter schoon drinkwater door de wc. Dat kan minder, wisten de mannen al door metingen die ze hadden gedaan. Voor een kleine hoeveelheid urine is geen 9 liter water nodig.
De mannen deden tests met het sensortoilet in een studentenhuis, waarbij ze de wc vooral leerden het verschil tussen poep en plas te herkennen. Komende zomer willen ze hun toilet op grote schaal testen op festivals. De sensoren, onzichtbaar in de wc verwerkt, moeten aan de slag om steeds de juiste hoeveelheid water toe te passen voor het spoelen. De bezoeker hoeft niets te doen, het spoelen gaat automatisch.
Slaagt de festivaltest, dan is het vinden van een grote fabrikant als Grohe of Geberit de volgende stap. Het slimme Groningse toilet moet binnen twee jaar op de markt komen, is de gedachte van Star en Herings.
In eerste instantie denken de mannen daarbij aan grote bedrijven of openbare ruimtes, maar ze sluiten de particuliere markt niet uit. Nu gaat er per jaar 227 miljard liter water door de wc’s in Nederland. Uitgaande van 40 procent besparing met de slimme wc’s, zou 90 miljard liter water bespaard kunnen worden.
Nieuws
Slimme Groningse wc kan miljarden liters water besparen door sensoren die urine of poep herkennen
Een slimme toilet die het verschil tussen poep en plas kan herkennen en daardoor miljarden liters aan water kan besparen. De Groningers Pieter Herings en Bastiaan Star zijn bezig om zo’n toilet te ontwikkelen.
Leestijd: 1 minuut