Nieuws

Spoedoverleg over grootschalige opvang voor asielzoekers

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft dinsdag 19 juli een spoedoverleg met Koen Schuiling en Hubert Bruls over grootschalige locaties waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. Dergelijke grote opvanglocaties moeten er het liefst deze week nog komen.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt RTV Noord. Maandag 18 juli kwam Van der Burg samen met het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Beraadsvoorzitter Bruls wijst daarbij op de onhoudbare situatie in Ter Apel, waar steeds grotere groepen vluchtelingen buiten moeten slapen, omdat er nergens plek voor hen is.

Het Veiligheidsberaad vindt dat het Rijk de vluchtelingenopvang nog steeds niet structureel op orde heeft. Een langetermijnvisie ontbreekt. Het beraad heeft Van der Burg maandag nogmaals duidelijk gemaakt dat het op 1 oktober echt afgelopen is met de extra inspanningen van de veiligheidsregio's en de gemeenten.

Dat houdt in dat tot 1 oktober elke regio zorgt voor 225 extra crisisnoodopvangplekken. Daarna moet het Rijk met andere oplossingen komen, volgens Bruls. Het Veiligheidsberaad stuurt daar dinsdag een brief over aan het kabinet.