Nieuws

Staatssecretaris moet voor 1 april beslissen over gaswinning Waddengebied

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat moet vóór 1 april beslissen of er gas mag worden gewonnen in de Waddenzee boven Noordoost-Friesland. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland zijn tégen en hebben in december hun zorgen geuit over eventuele gaswinning in de Waddenzee.


Leestijd: 1 minuut

De NAM heeft in 2019 en 2020 aanvragen gedaan om gas te mogen winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland, maar de staatssecretaris heeft tot nu toe nog geen beslissing genomen over de aanvragen. De NAM heeft daarop een rechtszaak aangespannen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. De Raad van State heeft nu besloten dat de staatssecretaris voor 1 april 2024 een beslissing moet nemen.

Gaswinning Ternaard

Een klein deel van het betreffende gasveld ligt onder land, het grootste deel onder de Waddenzee. De NAM wil het aardgas na winning transporteren naar een zogenoemde gasbehandelingsinstallatie in Moddergat, en heeft daarvoor tien aanvragen gedaan voor de vergunningen die nodig zijn voor de productiefaciliteit en transportleidingen en de uitbreiding van de installatie in Moddergat.

Noordelijke provincies tegen

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe uitten in december 2023 hun zorgen over de gaswinning op de Waddenzee. In een gezamenlijke brief aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wezen de provincies op het mogelijke verlies van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee.

De provincies zeggen zich medeverantwoordelijk te voelen voor de bescherming en ontwikkeling van het Waddengebied, en daarmee ook voor Unesco werelderfgoed Waddenzee. Ook Unesco uitte vorig najaar hun zorgen over de gaswinning in het gebied. Het standpunt van de provincie Groningen is tot nu toe helder: de provincie is tegen elke vorm van gaswinning, dus ook in de Waddenzee.