Nieuws

‘Stadsstrand en Noorderplantsoen veranderen na drukte in vuilnisbelt’

Het Noorderplantsoen en het Stadsstrand in Groningen zien er na drukke mooie dagen uit als een vuilnisbelt. Bij gebrek aan een openbaar toilet doen bezoekers hun behoeften in de omgeving, er blijft afval achter en tijdens de drukte hebben buurtbewoners last van geluidsoverlast. Dat constateert de fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Groningen.


Leestijd: 1 minuut

‘Stadsstrand en Noorderplantsoen veranderen na drukte in vuilnisbelt’
‘Stadsstrand en Noorderplantsoen veranderen na drukte in vuilnisbelt’

De gemeenteraadsfractie roept B&W op maatregelen te nemen. Probleem is dan wel even dat wanneer er betere faciliteiten komen, dat kan leiden tot nóg meer bezoekers.

“Onze stad kent veel mooie plekken waar we heen kunnen om te ontspannen en te recreëren. Het Noorderplantsoen en het Stadsstrand zijn twee van deze plekken. Helaas zien we dat op deze drukbezochte locaties in de stad de laatste tijd veel overlast wordt veroorzaakt. Zo hebben buurtbewoners veel last van geluidsoverlast, doen mensen bij gebrek aan een openbaar toilet hun behoeften in de omgeving en zien de locaties er na een drukke dag uit als een vuilnisbelt”, constateren de raadsleden van de ChristenUnie.

De situatie zorgt daarmee voor een dilemma: hoe meer de drukbezochte locaties worden gefaciliteerd (bijvoorbeeld met extra openbare toiletten), hoe meer mensen deze plekken zullen opzoeken. De overlast is echter zodanig, dat er volgens de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie oplossingen moeten komen. De fractie vraagt het college daarom welke maatregelen zij zien om de overlast door afval, geluid en wildplassen te verminderen.

Een van de mogelijkheden zou kunnen zijn om de drukte wat meer te verspreiden, bijvoorbeeld ook naar kleinere parken. De vraag is dan alleen hóe.