Nieuws

Staking: vanaf vandaag wordt vier dagen geen vuilnis opgehaald

Medewerkers van Stadsbeheer en Veiligheid van de gemeente Groningen leggen vanaf vandaag vier dagen lang het werk neer. Dat betekent dat er tot en met maandag geen afval wordt opgehaald en ook de afvalinbrengstations zijn gesloten.


Leestijd: 1 minuut

Staking: vanaf vandaag wordt vier dagen geen vuilnis opgehaald
Staking: vanaf vandaag wordt vier dagen geen vuilnis opgehaald

De stakingsactie startte vrijdagochtend om 07.00 uur. Toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) sluiten zich maandag aan.

Volgens vakbond FNV gaat het om zo'n vijfhonderd tot zeshonderd werknemers van Stadsbeheer en negentig handhavers.

Boa's en handhavers rukken maandag alleen uit in noodgevallen. Verder delen de toezichthouders geen bekeuringen uit als er vuilniszakken naast de ondergrondse containers worden geplaatst.

Zaterdag staat er op de Ossenmarkt een publieksvriendelijke staking gepland, waarbij onder andere Milieustewards, veegmachines en de Toezichthouders en Boa’s aanwezig zijn.

Maandag is er van 12.00 tot 13.00 uur een grote manifestatie op de Grote Markt voor alle medewerkers van de gemeente Groningen. Namens de stakers en alle overige medewerkers van de gemeente Groningen wordt daar een oproep gedaan aan de verantwoordelijk wethouder Mirjam Wijnja om zich bij de VNG hard te maken voor een goed en serieus cao-bod.

Volgens de FNV is er onder de medewerkers sprake van een hoge inflatie en een hoge werkdruk. De stakers eisen onder andere 12 procent loonsverhoging; de VNG bood 5 procent.