Nieuws

Start basisopleiding School voor Fotografie: "Goede foto is geen toevalstreffer"

Misschien heb je dit jaar wel honderden foto’s gemaakt en leverde dat een aantal prachtige plaatjes op? Maar vraag je je soms af hoe je die prachtige foto ook alweer had gemaakt? Precies dat kun je leren tijdens de basisopleiding fotografie in Groningen bij de School voor Fotografie. “Want het maken van een goede foto is geen toeval, dat kun je echt leren”, weet directeur Saskia te Koppele. “In zes lesdagen leren we je alles over onder meer sluitertijd, diafragma en ISO, maar ook over standpunt en beeldhoek.”


Leestijd: 2 minuten

Start basisopleiding School voor Fotografie: "Goede foto is geen toevalstreffer"
Start basisopleiding School voor Fotografie: "Goede foto is geen toevalstreffer"

Tijdens de basisopleiding krijgen de leerlingen het fotovirus te pakken. “Het gaat in je bloed zitten als je er eenmaal mee bezig bent. Het zoeken naar de onderwerpen voor je opdrachten, het onder de knie krijgen van de techniek.”

Ervaringen

Fotografen die eerder de basisopleiding volgden in Groningen beamen dat. “Met spanning heb ik uitgekeken naar deze basisopleiding fotografie en het voldoet tot nu toe aan al mijn verwachtingen. De eerste les ging uitgebreid over o.a. diafragma/sluitertijd en iso. De thuisopdrachten zijn leerzaam om te doen, maar ook erg leuk. De foto’s worden beoordeeld op een zeer leerzame manier. Van portretfotografie tot highkey en panning, het komt allemaal aan bod.

Deze basiscursus is zeer de moeite waard om te volgen. Het mooiste is dat ik al complimenten krijg over mijn foto’s. Mijn omgeving ziet al heel duidelijk verschil in mijn fotografie. Een mooie opsteker”, zegt Ineke Pals.

“Mijn ervaring over de basisopleiding fotografie is dat het mij brengt naar een volgend level in het serieus bezig zijn met fotografie. Tijdens de opleiding wordt er meer geleerd dan alleen de beginselen van fotograferen. Ik word op een boeiende manier uitgedaagd op technisch en creatief vlak maar ook op het gebied van het vak fotografie in het algemeen. Ik ben erg blij met deze opleiding”, zegt Elizabeth.

Ook Chris Kunst deed de basisopleiding in Groningen. “In korte tijd heb ik veel mogen leren.” Hij stroomde daarna door naar de fotografieopleiding van een jaar in Utrecht. 

Angelique van Esch had dezelfde ervaring als student aan de jaaropleiding, die gegeven wordt in Utrecht. “Met gelijkgestemden ga je een fotografie-avontuur aan en elke les word je creatief uitgedaagd. De enthousiaste docenten proberen je naar een hoger niveau te tillen, met succes. Als ik foto’s terugkijk van vóór de opleiding en ik vergelijk die met mijn afstudeerwerk, dan zie ik gewoon dat ik ben gegroeid in mijn fotografie.”

De basisopleiding fotografie wordt gegeven in De Poort, Friesestraatweg 31 in Groningen. De opleiding start bij voldoende inschrijvingen op vrijdag 27 januari 2023. De lessen zijn om de week. Benieuwd naar andere opleidingen? Kijk op de website van de School voor Fotografie