Nieuws

Stikstofinstallatie Zuidbroek klaar voor productie eerste stikstof

De bouwwerkzaamheden aan de stikstofinstallatie in Zuidbroek zijn in de afrondende fase. De verwachting is dat in september de eerste stikstof kan worden geproduceerd. Vanaf oktober zal de stikstof beschikbaar komen voor de markt.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt Economie Groningen. De fabriek is nodig om van Gronings gas af te stappen. Met de stikstof die er zal worden geproduceerd, kunnen we buitenlands gas geschikt maken voor onze verwarmingsinstallaties en kookplaten.

De fabriek zou in eerste instantie op 1 april 2022 gaan draaien, maar dat liep meerdere vertraging op vanwege de coronapandemie, personeelstekorten en een ruzie tussen aannemer.

Hoofdaannemer Air Products is momenteel druk bezig met het testen en in bedrijf nemen van systemen. Het is de bedoeling om de installatie op 1 oktober operationeel te hebben. De stikstofinstallatie bestaat uit drie onderdelen. Deze zullen fasegewijs gedurende de maand oktober in bedrijf worden genomen.

De Gasunie verwacht dat de capaciteit van de stikstofinstallatie in voldoende mate in de vraag naar stikstof kan voorzien, mede door de sterk gedaalde marktvraag als gevolg van de hoge prijzen.