Het berekenen van de stikstofgevolgen tot een afstand van 25 kilometer is in 2021 door het kabinet vastgelegd, maar daarover bestaat discussie, met name over of de afstand wel groot genoeg is voor een volledig zicht op de gevolgen van de stikstofneerslag. De Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat de rekenafstand van 25 kilometer bij individuele projecten aanvaardbaar is.
Een groot deel van het grondgebied van de provincie Groningen ligt op meer dan 25 kilometer van beschermde Natura 2000-gebieden, met name in Noordoost-Groningen, rondom de Eemshaven en Delfzijl. In deze zone leidt stikstofemissie van projecten of bedrijven niet meer tot een natuurbeschermingswetvergunning.
“Heel concreet zijn er vandaag 29 PAS-melders legaal geworden”, legt Hamster uit, “omdat zij op meer dan 25 kilometer afstand van natuurgebieden hun activiteiten ontplooien.” Bovendien betekent het dat de LNG-terminal legaal is binnengehaald. Hamster: “Die terminal is destijds zonder natuurvergunning gerealiseerd, en dat blijkt nu ook terecht.”
Ook Cas Köning, eigenaar van havenbedrijf Groningen Seaports, zegt verheugd te zijn over de uitspraak. “Veel onzekerheid voor allerlei bedrijven en duurzame ontwikkelingen in de Eemshaven zijn nu van de baan. Zo kan de Eemshaven zich blijven ontwikkelen als duurzaam haven- en industriegebied.”
Nieuws
Stikstofuitspraak Raad van State goed nieuws voor bedrijven rond Eemshaven
De provincie Groningen is blij met de uitspraak van de Raad van State dat de berekening van de stikstofgevolgen tot 25 kilometer voldoende is. Met name voor bedrijven en projecten in Het Hogeland en Eemsdelta is dat goed nieuws, volgens gedeputeerde Johan Hamster. “Bedrijven rondom de Eemshaven en Delfzijl kunnen nu zonder stikstofbelemmeringen hun activiteiten ontplooien.”
Leestijd: 1 minuut