Nieuws

Stille straten en lege winkels door lockdown

Het is rustig in de binnenstad van Groningen: op straat is het stil, winkels zijn leeg en op de wekelijkse markt op de Vismarkt is het aanzienlijk minder druk dan normaal, zo blijkt uit een ronde door het toch al zo grauwe en natte stadscentrum.


Leestijd: 1 minuut

Extra geld voor ondernemers die werden getroffen door lockdowns
Extra geld voor ondernemers die werden getroffen door lockdowns

Vanwege de lockdown zijn alle 'niet-essentiele winkels', zoals kledingzaken en cadeauwinkels, vanaf vandaag tot en met 19 januari gesloten. Dat geldt niet voor onder andere supermarkten, drogisterijen, opticiens en plekken waar je wat te eten of te drinken kan kopen.

Hema is open
Hema is open

Ook de HEMA in de Herestraat was dinsdag gewoon open, hoewel warenhuizen niet op de lijst van uitzonderingen staan. Klanten kunnen er alleen terecht voor levensmiddelen en andere essentiële zaken, die je ook gewoon in de supermarkt kunt kopen. Schappen met zaken als kleding en kerstspulletjes zijn afgezet met linten.

Verdwaalde kraam op Grote Markt
Verdwaalde kraam op Grote Markt

De Grote Markt is vrijwel leeg, op enkele eettentjes én drie kledingkramen na. “Ik wist niet dat de lockdown vandaag al inging”, verontschuldigt de eigenaar zich. Vandaag is de laatste dag, zegt hij. “Aan het einde van de middag pak ik mijn spullen , en dan sta ik hier 19 januari pas weer.” Veel te doen, is er ook niet.

Op de Vismarkt is het net als elke dinsdag warenmarkt. Wel met meer afstand tussen de kraampjes, en alleen kramen waar het publiek terecht kan voor zaken als groente en fruit, brood en kaas. Uitgestorven is het er niet, maar wel vele malen rustiger dan voorgaande dinsdagen.

Stille straten; personeel werkt door
Stille straten; personeel werkt door

Ook in de doorgaans drukke winkelstraten – de Herestraat, Folkingestraat en Zwanestraat – is het stil. Opvallend: is verreweg de meeste winkels zijn de personeelsleden ‘gewoon’ aan het werk. Schoonmaken, opruimen, bestellingen inpakken, er is blijkbaar genoeg te doen.

Vanaf woensdag sluiten na de winkels ook alle scholen en ook de kinderopvang gaat dicht.