Nieuws

Studenten bezetten Academiegebouw Groningen wegens woningcrisis

Een groep studenten heeft donderdag het Academiegebouw in Groningen bezet. De studenten hebben laten weten dat ze pas vertrekken als onder meer hun eis voor meer huisvesting wordt ingewilligd.


Leestijd: 1 minuut

Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd
Bijna helft van 3000 studentenkamers Lefier verduurzaamd

Een woordvoerder van de Groningse actiegroep Shelter Our Students (S.O.S.) laat weten dat er zo'n 75 tot 100 studenten in het gebouw zijn. Ze willen de bezetting "zo veilig mogelijk houden", onder meer door de coronaregels na te leven. "Maar we blijven voorlopig wel zitten." In het gebouw organiseert S.O.S. op dit moment een programma met sprekers en workshops.

Ongeveer 150 mensen waren in Groningen de straat opgegaan in een 'mars der daklozen' om aandacht te vragen voor de woningcrisis onder met name internationale studenten. Dit jaar hebben honderden studenten nog geen woonruimte kunnen vinden.

De demonstranten liepen met borden met daarop teksten als 'housing is a human right' en 'winter is coming'. Ook riepen ze leuzen waarmee ze duidelijk maakten dat ze snel goede huisvesting willen.

De actievoerders verzamelden zich rond 12.00 uur op de Grote Markt in Groningen en liepen vervolgens naar het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De universiteit zelf was donderdag niet direct bereikbaar voor een reactie op de actie.

Een aantal studenten slaapt momenteel in de noodopvang van de gemeente en via opvang die S.O.S. voor ze geregeld heeft. Ook stelt de actiegroep dat sommigen bij vrienden of op campings verblijven.

Ook andere steden kampen met een woningtekort voor studenten. Zo hebben in Enschede nog zo'n 400 tot 500 internationale studenten geen kamer gevonden, terwijl het studiejaar al is begonnen.