Nieuws

Studenten Vindicat opgevangen na aankomst in Groningen; burgemeester Schuiling verwelkomt studenten

De groep studenten van Vindicat is zaterdagmorgen onder grote belangstelling van de media in Groningen aangekomen. Ze waren vrijdagavond met 14 bussen vertrokken vanuit Sestrière. Ze werden vanmorgen opgevangen op een afgesloten terrein bij sportcentrum Kardinge, de voorlichtingslocatie van de GGD aldaar. De studenten werden opgewacht door burgemeester Koen Schuiling en Jos Rietveld, directeur va de GGD.


Leestijd: 1 minuut

Studenten Vindicat opgevangen na aankomst in Groningen; burgemeester Schuiling verwelkomt studenten
Studenten Vindicat opgevangen na aankomst in Groningen; burgemeester Schuiling verwelkomt studenten

Niemand van de negenhonderd studenten vanwege gezondheidsredenen achtergebleven in Italië.

De GGD Groningen vond het belangrijk om de studenten goed te informeren over wat te moeten doen in het geval ze alsnog ziekteverschijnselen krijgen  die te relateren zijn aan het Corona-virus. Daarom kregen ze voorlichting over hoe ze de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

De aandacht van de media voor de Groningse studenten is enorm geweest, zelfs de New York Times besteedde er aandacht aan.

Opmerkelijk is dat in The New York Times een Groningse woordvoerder van de lokale gezondheidsautoriteiten wordt geciteerd, Hanneke Mensink.  Zij zegt dat de autoriteiten hebben gewaarschuwd voor de risico’s van de reis. ‘We hebben onze zorgen kenbaar gemaakt, maar ze besloten toch te gaan. Dat is hun verantwoordelijkheid’, zo citeert The New York Times haar.

Dat lijkt enigszins in tegenspraak tot de uitspraak van de voorzitter van Vindicat die zei dat niemand hen had afgeraden om te gaan.

Volgens burgemeester Schuiling heeft Vindicat zich verantwoord gedragen. Volgens hem heeft hij steeds contact met ze gehad de afgelopen week. ‘Het zijn jonge mensen die zich verantwoord hebben gedragen. Daar wil ik voor staan’, zo liet hij zaterdagmorgen weten aan de Ukrant.