Nieuws

Tekort aan papier: kerstkaarten mogelijk 25 procent duurder

Kerstkaarten worden dit jaar mogelijk 25 procent duurder, en ook kalenders en ander drukwerk stijgen in prijs. De reden? Een tekort aan papier, dat daardoor flink duurder is geworden. “De papiermarkt is aan het veranderen”, zegt Wouter Haan van drukkerij Reclameland uit Westerbroek tegen de NOS. Er is sprake van ‘pulp friction’ zegt Haan, wijzend op de aanhoudende tekorten.


Leestijd: 1 minuut

Tekort aan papier: kerstkaarten mogelijk 25 procent duurder
Tekort aan papier: kerstkaarten mogelijk 25 procent duurder

Nu de tekorten op de papiermarkt aanhouden, waarschuwen drukkerijen en papierproducenten voor fikse prijsstijgingen, zo meldt de NOS. En de consument gaat dat in de portemonnee voelen.

Volgens Haan is papier 15 procent duurder geworden. “Energie is duurder geworden, de mensen, inkt, het vervoer uit China. Als dit zo doorzet kom je snel uit op een prijsstijging van 20 tot 25 procent”, zo zegt hij.

Het tekort aan papierpulp is het gevolg van problemen met transport, maar ook de grote vraag naar karton vanwege het vele webwinkelen is een reden. De pulp wordt gebruikt in bijvoorbeeld luiers, wc-papier en wenskaarten. Het tekort aan pulp veroorzaakte ook al problemen met de levering van schoolboeken en ook worden er minder leesboeken gedrukt vanwege het tekort.