Nieuws

Tienduizenden Groningers krijgen mogelijk schadevergoeding voor persoonlijk leed door gaswinning

Enkele tienduizenden Groningers komen mogelijk in aanmerking voor een schadevergoeding van duizenden euro’s voor het persoonlijke leed door de gaswinning. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft dinsdag bekend gemaakt op welke manier die vergoeding wordt uitgekeerd.


Leestijd: 1 minuut

Groningse volksvertegenwoordigers bespreken parlementaire enquête morgenavond in Delfzijl
Groningse volksvertegenwoordigers bespreken parlementaire enquête morgenavond in Delfzijl

Het instituut gaat kijken of iemand in aanmerking komt voor de vergoeding. Ze beoordelen aanvragen op basis van de woonlocatie, de omvang van de fysieke schade, de duur van de schadeprocedures en de veiligheidsomstandigheden. Ook moet de aanvrager aangeven welk persoonlijk leed ze ervaren. 

Uiteindelijk valt de aanvraag in een van drie categorieën. Bij een persoonsaantasting wordt een bedrag van 1500 euro uitgekeerd. Is er een ernstige persoonsaantasting, dan is de vergoeding 3000 euro. Bij een zeer ernstige aantasting gaat het om 5000 euro. Alleen in een uitzonderlijke situatie kan dat bedrag hoger worden. 

De regeling wordt in 2021 opgestart. Het instituut verwacht dat enkele tienduizenden Groningers aanspraak kunnen maken op een vergoeding.