Nieuws

Tijdcapsule Grote Markt ligt weer op zijn plek

De tijdcapsule die onder de stenen van de Grote Markt lag is weer terug van weggeweest. De capsule lag sinds 1995 begraven onder de windroos van de Grote Markt en mag pas over duizend jaar worden opengemaakt. De inhoud: berichten aan de Groningers van de verre toekomst. De koker werd in 2022 weggehaald vanwege de herinrichting van het plein.


Leestijd: 1 minuut

Foto Gemeente Groningen
Foto Gemeente Groningen

De tijdcapsule lag altijd onder de stervormige windroos op de Grote Markt. Nu de verbouwing van de Grote Markt bijna voltooid is, en de nieuwe windroos er ligt, kon de tijdscapsule eindelijk weer terug onder de grond. Wethouder Rik van Niejenhuis hield een toespraak en vervolgens liet initiatiefnemer Wouter Dijk de tijdcapsule weer naar beneden zakken.

Berichten uit het verleden

In de twee jaar dat de capsule bovengronds was, heeft niemand hem opengemaakt. Dat mag dus pas over duizend jaar. Wat zit er in de koker? Berichten uit het verleden: krantenpagina’s op microfilm, met instructies voor wie het in de toekomst bekijkt.

Bevrijding

Om de tijdcapsule te bedekken is de deksteen door Joachim Koops van een nieuwe grafische voorstelling voorzien. Op de steen stond voorheen de tekst: ‘5 mei 1995 50 jaar bevrijding. 5 mei 2995 duizend jaar in vrijheid verder.’ Die tekst is ook weer te zien op de nieuwe deksteen. De deksteen is aangepast op de nieuwe windroos op de Grote Markt.