Nieuws

Toch energiecompensatie voor deel studenten: blijheid en kritiek

Uitwonende studenten met een aanvullende beurs krijgen toch een eenmalige tegemoetkoming van 400 euro voor hun energiekosten. Dat maakte minister Carola Schouten maandag bekend. Het zorgt voor blijheid en kritiek onder studenten en studentenvakbonden.


Leestijd: 1 minuut

De regeling geldt voor studenten die aankomend studiejaar naast een uitwonende basisbeurs ook een aanvullende beurs hebben. Studenten die komend studiejaar geen recht meer hebben op een prestatiebeurs, maar nog wel kunnen lenen, komen niet in aanmerking voor de compensatie.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat de eenmalige gift uitkeren aan studenten die ervoor in aanmerking komen. Wanneer studenten het geld krijgen uitgekeerd, is nog niet bekend.

Het bedrag voor studenten is lager dan het bedrag voor huishoudens die leven rond de armoedegrens. Met Prinsjesdag kondigde het kabinet al aan dat zij gemeenten, net als in 2022, de bevoegdheid wil geven ook dit jaar een energietoeslag van maximaal 1300 euro uit te keren aan mensen met de laagste inkomens.

Studenten konden vorig jaar bij gemeenten aankloppen voor de ‘gewone’ energietoeslag, maar door de eisen die werden gesteld, vielen zij vaak buiten de boot.

Niet iedereen is tevreden met de regeling. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United laten weten ontevreden te zijn over het in hun ogen karige voorstel. “Alleen de kleine groep studenten die volgend jaar recht heeft op de aanvullende beurs komt in aanmerking. Voor studenten die alleen een basisbeurs ontvangen of helemaal geen beurs ontvangen, liggen er nog geen plannen klaar. Ook de pechgeneratie, die al schamel gecompenseerd wordt, komt er slecht vanaf.”

Ook de hoogte van het voorstel wekt verbazing. Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United: “Het is iets, maar studenten krijgen nog steeds 900 euro minder dan andere groepen. Bovendien geldt het alleen voor een selecte groep studenten; het is een zoveelste doekje voor het bloeden.”