Nieuws

Topman Han Fennema Gasunie vertrekt; resultaten flink gestegen

Han Fennema stapt in september van dit jaar op als CEO van Gasunie. Dat heeft Gasunie bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Hieruit blijkt verder dat de omzet van Gasunie vorig jaar flink gestegen is, van 872 miljoen euro tot bijna 2,3 miljard euro. Ook de winst steeg aanzienlijk.


Leestijd: 2 minuten

Volgens Gasunie is er als gevolg van de Russische inval in Oekraïne veel veranderd op de internationale energiemarkten. Het leidde niet alleen tot het afbouwen van de afhankelijkheid van Russisch gas in Europa maar ook tot een omkering van de richting van de gasstromen op het continent.

En daar plukte Gasunie de vruchten van: meer klanten wilden gebruik maken van het gastransportnetwerk om gas vanuit Noordwest-Europa naar Duitsland en verder richting Centraal- en Oost-Europa te transporteren. De verhuur van het netwerk leidde tot een aanzienlijke stijging van de omzet.

Tegelijkertijd had Gasunie ook last van de hoge energieprijzen, met name op het gebied van transport en het op de juiste kwaliteit brengen van gas. Deze kosten zijn in 2022 bijna 300 miljoen euro hoger dan in 2021. De winst over 2022 kwam daarmee uit op 555 miljoen euro, tegenover 311 miljoen een jaar eerder.

Grote investeringen in leveringszekerheid

Om de leveringszekerheid te borgen, heeft Gasunie vorig jaar vol ingezet op de realisatie van de nieuwe EemsEnergyTerminal in de Eemshaven en ook de uitbreiding van de Gate terminal in Rotterdam. Hiermee is de invoercapaciteit voor LNG in Nederland verdubbeld, waardoor de afhankelijkheid van Russisch gas fors kon worden teruggedrongen, aldus Gasunie.

Han Fennema kondigt vertrek aan

Tegelijk met de publicatie van de jaarcijfers over 2022, maakte CEO Han Fennema bekend dat hij Gasunie per september 2023 op eigen verzoek zal verlaten. Fennema is dan bijna 10 jaar CEO van Gasunie geweest.

Pieter Duisenberg, voorzitter Raad van Commissarissen: “Onder het nuchtere leiderschap van Han Fennema heeft Gasunie zich de afgelopen tien jaar sterk ontwikkeld als belangrijke speler in de energietransitie in Nederland en Duitsland. De jaarcijfers over 2022 laten ook zien dat Gasunie er goed voor staat. Met zijn verbindende persoonlijkheid geeft Han helder en duidelijk sturing aan deze ontwikkeling. Als Raad van Commissarissen zijn we blij dat hij nog een half jaar aanblijft als CEO. De procedure om tot een tijdige opvolging te komen is inmiddels gestart”.