Nieuws

Twee patiënten met leverkanker genezen na gebruik cannabisolie; UMCG start onderzoek

Nadat twee patiënten met vergevorderde leverkanker na het gebruik van cannabisolie kankervrij en volledig genezen zijn, start het UMCG met een onderzoek naar het effect van deze olie bij uitbehandelde patiënten met leverkanker. De onderzoekers willen achterhalen of cannabisolie een mogelijke anti-kanker werking heeft en er voor kan zorgen dat de levertumoren verkleinen.


Leestijd: 1 minuut

Volgens het UMCG zijn de ervaringen van twee patiënten aanleiding geweest voor de studie. Zij hadden leverkanker in een vergevorderd stadium en gingen cannabisolie gebruiken waarop de tumoren verkleinden. Nu, respectievelijk 2 en 5 jaar na hun diagnose, zijn de tumoren volledig verdwenen en zijn ze genezen.

Laboratoriumonderzoek heeft laten zien dat cannabis een remmende invloed kan hebben op de groei van leverkankercellen. Maar een mogelijke anti-kanker werking van cannabisolie in patiënten is nog niet te verklaren, omdat nog geen wetenschappelijk onderzoek bij patiënten is gedaan, zo stelt het UMCG.

Uitbehandelde patiënten met leverkanker
Deze studie wordt gedaan met patiënten met leverkanker in een vergevorderd stadium voor wie, behalve symptoombestrijding, geen behandeling meer mogelijk is. Er kunnen in totaal 20 patiënten meedoen. De studie zal ongeveer drie jaar duren.