Nieuws

Uitglijder van Rutte tijdens RTL Debat: ‘Groningen wil graag kerncentrale’

Premier Mark Rutte heeft zondagavond een uitglijder gemaakt tijdens het RTL Verkiezingsdebat. Rutte zei daar dat Groningen wel een kerncentrale zou willen hebben. Onder andere gedeputeerden Mirjam Wulfse, tevens partijgenoot van Rutte, en Nienke Homan (GroenLinks) lieten meteen weten dat Groningen helemaal geen kerncentrale wil.


Leestijd: 1 minuut

Rutte trekt plan Groningse kerncentrale in: ‘Ik dacht dat er wel draagvlak zou zijn’
Rutte trekt plan Groningse kerncentrale in: ‘Ik dacht dat er wel draagvlak zou zijn’

Rutte deed zijn suggestie in een debat over het klimaat. De VVD-lijsttrekker wil kernenergie gebruiken om op korte termijn de klimaatdoelen te behalen. “We hebben kernenergie nodig”, zei hij. “Men zou er een in Borssele bij kunnen bouwen en er is ook in Groningen een plek waarvan gezegd is dat men die daar graag wil.” 

'Groningen wil graag de energieprovincie zijn'
“Groningen wil graag de energieprovincie zijn. We stoppen met het aardgas, maar Groningen wil ook de plek zijn voor de energietransitie en daar zitten ook enorme kansen”, aldus Rutte. 

SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen gaat tijdens het debat als enige in op de suggestie van Rutte “Juist Groningen, wat al zo vaak als wingewest is gebruikt, mag nu ook een kerncentrale gaan dragen?”, zegt ze. 

Groningse bestuurders: ‘We willen geen kerncentrale’
Meerdere Groningse bestuurders klommen zondag meteen in de pen om te benadrukken dat ze hier helemaal géén kerncentrale willen. “Onze collega’s in Borssele willen wel, geen probleem. Kerncentrale, niet in Groningen, zegt de provincie. Wij hebben alle ruimte in Eemshaven nodig voor waterstof”, zegt Mirjam Wulfse, gedeputeerde in Groningen namens de VVD. 

Ook haar collega-gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) is duidelijk: “Even voor de helderheid: De provincie Groningen wil geen kerncentrale. Wij willen de duurzame energieprovincie zijn met onder andere groene waterstof. En oh ja: we hebben aardbevingen."

Voor een kerncentrale heb ik niemand horen juichen
De plannen van Rutte kunnen ook bij veel andere Groningers rekenen op weinig enthousiasme. “Hoezo willen wij in Groningen een kerncentrale? Wij willen kampioen van de Eredivisie worden en misschien overwinteren in de Champions League maar een kerncentrale heb ik nog niemand voor horen juichen”, zegt gezondheidseconomoom en hoogleraar Jochen Mierau.

https://twitter.com/NienkeHoman/status/1366138632432734211
https://twitter.com/MirjamWulfse/status/1366145387824873472
https://twitter.com/JOMierau/status/1366138608638439426