Nieuws

UMCG sluit operatiekamers voor opschaling ic

De intensive care van het UMCG wordt deze opgeschaald met vijf bedden. Daarvoor zijn zeven operatiekamers op slot gedraaid. Dat meldt RTV Noord. Het UMCG draagt met de uitbreiding bij aan de landelijke opschaling naar 1250 ic-bedden, die deze week is gestart.


Leestijd: 1 minuut

UMCG wil beginnen met ‘inhaalzorg’ nu ic-opnames dalen
UMCG wil beginnen met ‘inhaalzorg’ nu ic-opnames dalen

Het aantal ic-bedden in het UMCG komt met de opschaling op 36 bedden. “Daarvoor hebben we behoorlijk wat moeten rekken en strekken”, zegt Peter van der Voort, hoofd van de ic in het UMCG. 

Minder operaties

Het UMCG heeft ervoor gekozen zeven operatiekamers te sluiten, waardoor anesthesiemedewerkers zijn vrijgespeeld om op de ic bij te springen. Daarmee zijn er nog vijftien operatiekamers in gebruik. Specialisten gaan minder operaties uitvoeren. Het gros van de wachtlijsten heeft nog wel wat speling, maar er zullen ook behandelingen worden uitgesteld die binnen zes moeten plaatsvinden. Operaties die nu al op of over de grens van zes weken wachttijd zitten, gaan wel door.

Code zwart

Dat ziekenhuizen toch nog honderd ic-bedden meer kunnen realiseren betekent niet dat code zwart is afgewend. Van der Voort is er niet gerust op: “Het aantal besmettingen van nu is waarschijnlijk een onderschatting. Dan gaan we richting achthonderd patiënten op de ic over een paar weken. We hebben sinterklaasbijeenkomsten gehad en we krijgen de omikron-variant ook nog. Als die echt drie keer besmettelijker is, dan is de piek nog hoger. De zorgen zijn allerminst weg,” zegt hij tegen RTV Noord.