Nieuws

UMCG-viroloog Friedrich pleit voor mondkapjes

Arts en microbioloog Alex Friedrich van het UMCG pleit voor het gebruiken van mondkapjes in het openbaar. In een interview met het Dagblad van het Noorden waarschuwt hij de bevolking er ook voor dat we nog lang last gaan hebben van de coronapandemie.


Leestijd: 1 minuut

UMCG-viroloog Friedrich pleit voor mondkapjes
UMCG-viroloog Friedrich pleit voor mondkapjes

Volgens het RIVM en Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, zorgen mondkapjes voor een gevoel van schijnveiligheid. Zo worden de kapjes vaak verkeerd gedragen en leidt dat ertoe dat iemand zich juist gemakkelijk kan besmetten. Volgens het RIVM en Schuiling is de anderhalvemeternorm de belangrijkste maatregel in het bestrijden van het virus. 

Volgens Friedrich ontbreekt er echter iets in de discussie. In het Dagblad van het Noorden van vrijdag stelt hij dat mondkapjes ook een signaalwaarde hebben. Een mondkapje is volgens hem het meest indrukwekkende instrument dat we hebben om ons te wijzen op het belang van de anderhalve meter afstand. Hij denkt dat mensen het houden van afstand niet vol blijven houden, omdat zo’n gedragsverandering veel meer tijd neemt. “Het dragen van een mondkapje laat ons zien: er is iets aan de hand. Het is geen business as usual”, aldus Friedrich in de krant. 

De viroloog denkt dat in Nederland het gebruik van mondkapjes vroeger of later toch wordt verplicht. Tegelijkertijd waakt hij ook voor hysterie, want de huidige stijgende aantallen besmettingen passen volgens Friedrich in het beeld van de versoepelingen. “Maar als we de ziekte niet serieus nemen, dan krijgt de epidemie weer de kans om zich op te stapelen.”

Volgens Friedrich gaat het virus nog langere tijd een rol spelen in ons leven. Als er een vaccin is, dan heb je nog niet 7,8 miljard mensen ingeënt. Volgens de viroloog is het ook belangrijk om in te zetten op het vinden van de juiste behandeling. Dan wordt het een infectieziekte die onder controle moet worden gebracht. Dan verandert de pandemie in een epidemie met regionale uitbraken. 

Uiteindelijk is testen en bron- en contactonderzoek dé manier om het virus te bestrijden. Zo kan een besmettingshaard worden opgespoord, voordat die zich verspreid.