Nieuws

Verbod op demonstreren met trekkers in provincie Groningen tijdens landelijke actiedag

De Veiligheidsregio Groningen heeft voor vandaag, woensdag, een verbod op protesteren met landbouwvoertuigen afgekondigd. Volgens de gemeente Groningen zijn de boeren, waaronder die van Farmers Defence Force, voornemens om op grote schaal demonstraties, blokkades of andere ontwrichtende acties te organiseren.


Leestijd: 1 minuut

Verbod op demonstreren met trekkers in provincie Groningen tijdens landelijke actiedag
Verbod op demonstreren met trekkers in provincie Groningen tijdens landelijke actiedag

Het ‘trekkerverbod’ gaat in de nacht van dinsdag op woensdag om 00.00 uur in en blijft tot 23.59 uur geldig. Er mag niet met trekkers op wegen, parkeerterreinen en openbare plaatsen worden gedemonstreerd in de hele provincie Groningen. Op die manier wordt de verkeersveiligheid gewaarborgd en kunnen wanordelijkheden worden voorkomen. “Het staat iedereen vrij om op andere manieren te demonstreren”, aldus de gemeente Groningen. 

De boeren hebben in de laatste weken regelmatig gedemonstreerd met hun trekkers. Dit leidde vaak tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. De Veiligheidsregio kondigde eerder al een trekkerverbod af, maar dit werd niet verlengd omdat er goede afspraken waren gemaakt met de boeren. Zo moest elke demonstratie nu worden aangemeld. Tot dusver was dat nog niet gebeurd. 

Farmers Defence Force (FDF) wilde woensdag een landelijke actiedag bij het RIVM in Bilthoven organiseren. Die demonstratie werd verboden. Rondom het RIVM zijn door Defensie al meerdere blokkades opgeworpen, want eerder al was besloten dat er in de Veiligheidsregio waarin Bilthoven ligt een verbod is op demonstreren met landbouwvoertuigen. FDF riep de boeren op om dan maar in de auto te stappen. Ze verzamelen zich mogelijk op een ander terrein.