Nieuws

Verbod op wegwerpbekers tijdens evenementen lijkt te werken

Het verbod op wegwerpbekers tijdens evenementen in Groningen lijkt zijn vruchten af te werpen. Voorheen zorgde het plastic voor grote afvalbergen, nu was er volgens de gemeente na Koningsnacht al te merken dat er minder plastic werd aangetroffen in het centrum.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente Groningen
Gemeente Groningen

In Groningen geldt vanaf 1 januari 2023 een verbod op wegwerpbekers. Daarmee loopt Groningen voor op landelijk beleid, want per 1 januari 2024 komt er landelijk een verbod op wegwerpbekers.

Ook tijdens het Bevrijdingsfestival werd alle drank in recyclebare bekers geschonken. Bezoekers kregen bij de entree dit jaar een gratis token. Deze kon bij de bar worden ingeleverd voor een gratis beker. Bij een volgende bestelling konden bezoekers hun beker weer inleveren voor een nieuwe beker. Zonder token of beker kostte een drankje 1,50 euro extra.

Koningsnacht en -dag was het eerste grote evenement waarbij het verbod op wegwerpbekers gold. Volgens evenementenondersteuner Marieke Woldhuis was dat de volgende dag te merken: “Er lag op de Vismarkt wel weer een tapijt van plastic, maar zeker minder dan vroeger.”

Ook op de dag zelf troffen de opruimploegen minder plastic aan dan voorgaande jaren. Wel lagen er meer blikjes en flessen die mensen van huis mee hadden genomen. In Hoogkerk, waar werd gewerkt met statiegeldbekers, werden er bijna helemaal geen bekers aangetroffen.

Woordvoerder Natascha van ’t Hooft hoopt dat deze trend doorzet bij aankomende evenementen.