De unieke architectuur van het pand uit 1906 blijft intact, maar met een aantal opvallende verbeteringen zal het nog meer tot zijn recht komen, aldus de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), de eigenaar van het gebouw.
Digital storytelling
Aan de hand van digital storytelling worden de bezoekers geïnformeerd. Ook op plekken waar de bezoekers het niet verwachten, zullen ze worden meegenomen in Joodse rituelen, feesten en verhalen.
De nieuwe museale opstelling zal geen belemmering vormen voor de culturele en religieuze activiteiten in het gebouw. Met respect voor ruimte en religie zullen de activiteiten in het gebouw elkaar juist versterken, aldus de SOGK.
Een ander onderdeel van de plannen is het toegankelijk maken van het mikwe, de ruimte met de rituele baden in het Rabbinaatshuis. Het is misschien wel de belangrijkste plek in de synagoge. Hier kwamen Joodse vrouwen uit Groningen en omgeving een maal per maand voor een rituele reiniging. Ook de avond voor hun huwelijk dompelden ze zich onder in het mikwe. Er waren oorspronkelijk vier baden, maar twee zijn nog zichtbaar. Met een doorgang komen de bezoekers straks direct in de sfeervolle ruimte.
Mikwe
De gang die de synagoge verbindt met de Nieuwstad krijgt een vaste tussenwand. Hierdoor ontstaat een tentoonstellingsruimte waar de bezoekers op weg naar het mikwe langs een grote vitrine lopen. Rituele voorwerpen en herinneringen aan Joodse Groningse bedrijven en personen krijgen hier een plek.
De synagoge wordt ook opnieuw geschilderd, er komt nieuwe elektra, een invalidentoilet en een nieuwe entree.
In februari moet de verbouwing klaar zijn.
Nieuws
Verbouwing Synagoge Groningen van start
In de Synagoge in de Folkingestraat is dinsdag gestart met een verbouwing waardoor het verhaal van Joods Groningen beter verteld kan worden.
Leestijd: 1 minuut