Nieuws

Verontwaardiging over “graaiende Groningers”

Een recente publicatie in NRC Handelblad over inwoners van Groningen die forse schades hebben geclaimd en vergoedingen hebben ontvangen, terwijl er amper schade is, heeft verontwaardigde reacties opgeleverd. Voor deze declaraties is nu het begrip “graaiende Groningers” ontstaan. Ook de staatssecretaris heeft boos gereageerd.


Leestijd: 1 minuut

De ophef ontstond na een publicatie in NRC Handelblad van maandag. Volgens het artikel zouden huiseigenaren zonder aardbevingsschade honderden miljoenen euro’s aan schadevergoeding hebben gekregen.

In een interview voor Radio1 reageert ook Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad, op het artikel.

Hij laat wetenniet verbaasd te zijn dat mensen onterecht gebruikmaken van de regelingen. Volgens hem was er een duidelijke wens van de Kamer dat de schade nu snel zou worden afgehandeld, en daardoor heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) ervoor gekozen om mensen een eenmalige vergoeding te geven. Door de snelheid is er geen controle en daar maken mensen gebruik van.

Vooral kleinere schades worden nu snel afgehandeld, bijvoorbeeld in Groningen-Zuid. Maar in de rest van de provincie zijn de schades groter en daarom worden daar meer controles uitgevoerd. Dat betekent dus dat in het deel van de provincie met de meeste en grootste schades de afhandeling het langst duurt.

Wigboldus is in elk geval erg teleurgesteld dat mensen die amper schade hebben van deze situatie gebruik maken. “Ik kan er met mijn verstand niet bij en heb er geen goed woord voor over.” Voor het volledige interview: Klik hier.