Nieuws

Volgens UMCG-microbioloog Alex Friedrich zijn we nog lang niet van het coronavirus af

We zijn nog lang niet klaar met het coronavirus. Volgens UMCG-microbioloog Alex Friedrich krijgen we tot zeker het voorjaar van 2022 te maken met een aantal oplevingen van het virus. Al die tijd krijgen we nog te maken met afstand houden, mondkapjes en testen. Dat zegt Friedrich vrijdag in het Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Het einde is in zicht: hoogleraar microbiologie voorspelt nog één winter met Corona
Het einde is in zicht: hoogleraar microbiologie voorspelt nog één winter met Corona

Het hele land wordt op dit moment weer een beetje in de greep gehouden van een vierde golf aan coronabesmettingen. Friedrich verwacht ook in september/oktober en in de winter een opleving van het virus. De golf van het voorjaar in 2022 moet dan wat lager gaan uitvallen en de golven daarna moeten ook steeds kleiner worden. “Dat we met het virus moeten leven, dat staat al lang vast”, aldus Friedrich in de krant

De microbioloog verwacht niet dat een volgende coronagolf leidt tot een keiharde lockdown. Wel blijft het volgens de OMT-adviseur belangrijk om de basismaatregelen, zoals afstand houden en testen, in stand te houden. 

Vaccinaties en immuniteit moeten er normaal gesproken voor zorgen dat het virus zich minder snel kan verspreiden. Friedrich laat wel weten dat we nog verrast kunnen worden door varianten die het immuunsysteem beter kunnen omzeilen. Zo zijn er op dit moment veel besmettingen op het zuidelijke halfrond. “Er zitten nog heel wat letters in het Griekse alfabet”, aldus Friedrich. 

Ook de deltavariant, die op dit moment dominant is in Nederland, laat zich minder goed aanpakken door de vaccins. Volgens Friedrich zijn er bijvoorbeeld veel volledig gevaccineerde ziekenhuismedewerkers die toch besmet raken en soms klachten krijgen. Ook al word je vaak minder ziek als je gevaccineerd bent. Dit was in ieder geval reden om de mondkapjes in het ziekenhuis weer in te voeren.