Nieuws

WarmteStad lijdt groter verlies dan verwacht

Het duurzame Groninger nutsbedrijf WarmteStad leed vorig jaar 2,75 miljoen euro verlies, waar de verwachting rond 9 ton lag.


Leestijd: 1 minuut

Opening eerste duurzame WarmteCentrale van Groningen
Opening eerste duurzame WarmteCentrale van Groningen

Dat er verlies zou worden gedraaid, was dus al ingecalculeerd. “Maar we denken dat het tekort uiteindelijk groter is dan gedacht,” vertelt wethouder Philip Broekema van Groenlinks aan Dagblad van het Noorden.

Het bedrijf, dat duurzame warmte levert met een warmtenet in het noordwesten van de stad Groningen, draaide volgens een prognose 2,75 miljoen euro verlies. De jaarrekening in april zal het definitieve verlies duidelijk maken.

Verschillende redenen

Aan de rode cijfers liggen volgens Broekema verschillende redenen ten grondslag. Zo werden er meerdere bouwprojecten werden vertraagd opgeleverd. Dit zorgde ervoor dat het langer duurde voordat het bedrijf met nieuwe klanten in zee kon gaan. “En omdat het warmer was dan verwacht, is er minder warmte verkocht in de gebouwen.”

De kans dat het verlies in 2020 wederom hoger uitvalt, acht de wethouder klein. WarmteStad ziet scherper toe op de financiële situatie, zodat het bedrijf minder snel voor verrassingen komt te staan. Zo gaat het bedrijf vanaf nu maandelijks rapporteren.