Nieuws

Wat betekenen de versoepelingen van de coronamaatregelen voor het verkeer en vervoer in Groningen?

Per 1 juni worden flink wat coronamaatregelen versoepeld. We mogen het terras weer op en ook de scholen komen weer wat meer op gang. Dat heeft gevolgen voor het aantal reizigers op straat, in de auto en in het openbaar vervoer. Er worden daarom een aantal maatregelen genomen om te zorgen dat dit zo veilig mogelijk kan en er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Dat meldt Groningen Bereikbaar.


Leestijd: 2 minuten

Wat betekenen de versoepelingen van de coronamaatregelen voor het verkeer en vervoer in Groningen?
Wat betekenen de versoepelingen van de coronamaatregelen voor het verkeer en vervoer in Groningen?

Openbaar vervoer
Het OV zal de dienstregeling weer opschroeven, maar de boodschap vanuit de overheid blijft: reis alleen met het OV als het niet anders kan. Vanaf 2 juni openen de middelbare scholen weer hun deuren. Scholieren wordt gevraagd niet met het OV te reizen, maar de fiets te pakken. De eerste twee dagen dat de scholen weer open zijn, rijden er nog bussen in plaats van treinen tussen Groningen-Assen/Veendam/Weener. Op 4 juni zullen de treinen op deze trajecten weer gaan rijden. Ook rijden NS en Arriva niet meer volgens de basisdienstregeling, maar zullen er weer meer treinen gaan rijden. Plan je reis van te voren in de reisplanner van NS of Arriva. Daarnaast is per 1 juni het dragen van een mondkapje in het OV verplicht.

Stationsweg Groningen afgesloten
Omdat het openbaar vervoer weer op normale kracht gaat rijden zullen er meer mensen op het hoofdstation van Groningen zijn. Om ervoor te zorgen dat iedereen anderhalve meter afstand kan houden, is er meer ruimte nodig op het station. Daarom komen er op de Stationsweg tijdelijke bushaltes en wordt de Stationsweg afgesloten voor autoverkeer. Momenteel is de Stationsweg in één richting afgesloten (van oost naar west) vanwege de extra bushaltes voor de treinvervangende bussen. Dit duurt tot en met 3 juni. Vanaf 4 juni zal de weg in twee richtingen afgesloten zijn. Bekijk de afsluiting en omleidingsroute voor fietsers op de kaart [pdf].

Meer ruimte voor voetgangers
Drukke winkelstraten in het centrum van Groningen worden de komende tijd voetgangersgebied en worden tussen 12.00 uur en 19.00 uur afgesloten voor fietsers. Dit gaat onder andere om de Brugstraat, de Vismarkt en de Guldenstraat. Ook de Werkmanbrug (Groninger Museum) en de Trompbrug zijn per 1 juni dicht voor fietsers en alleen toegankelijk voor voetgangers.

Meer ruimte voor fietsers
Bij drukke punten zullen verkeerslichten aangepast worden en krijgen fietsers vaker groen licht. Op een aantal plekken worden de verkeerslichten helemaal uitgeschakeld. Zo hoeven fietsers minder lang te wachten en kan de anderhalve meter-maatregel beter gehandhaafd worden. Fietsers moeten zoveel mogelijk achter elkaar rijden en zo min mogelijk inhalen. De gemeente zorgt voor fietsparkeerplekken rondom het centrum, fietsers wordt gevraagd hier te parkeren in plaats van in de binnenstad. Lees hier meer over de maatregelen van de gemeente Groningen.