Nieuws

Weekupdate coronacijfers: 630 nieuwe besmettingen, niet opnieuw verdubbeling van cijfers

In de provincie Groningen zijn er in de afgelopen week – van 23 tot en met 29 september – 630 nieuwe besmettingen van het coronavirus bijgekomen. Een week eerder kwamen er nog 647 besmettingen bij. Het aantal nieuwe positieve testen is dus niet opnieuw verdubbeld, zoals een week eerder. In totaal staat de teller van besmettingen sinds het uitbreken van de epidemie op 1.997, zo meldt de GGD Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Weekupdate coronacijfers: 630 nieuwe besmettingen, niet opnieuw verdubbeling van cijfers
Weekupdate coronacijfers: 630 nieuwe besmettingen, niet opnieuw verdubbeling van cijfers

In een week kwamen er dus net zoveel positieve testen bij als in de periode van het uitbreken van het virus in maart tot 1 september. Daarbij moet wel worden aangetekend dat in het begin van de uitbraak er veel minder werd getest. 

Vooral jongvolwassenen en inwoners van de stad
Ruim de helft van het aantal nieuwe besmettingen (54 procent) is tussen de 18 en 24 jaar oud. Zo’n 24 besmette personen zijn jonger dan 18 jaar (waarvan 5 jonger dan 12 jaar) en 20 personen zijn ouder dan 70 jaar. Meer dan de helft van de positief getesten woont in de stad Groningen. 

Nu het aantal besmettingen in Groningen oploopt, is lang niet altijd meer duidelijk waar het virus is opgelopen. Bij meer dan de helft van de nieuwe besmettingen waarbij een vermoedelijke bron bekend was, lag deze in de thuissituatie (huisgenoten). Andere vermoedelijke bronnen lagen bij kennissen en vrienden, horeca, vrijetijdsbesteding zoals sport, en studentenactiviteiten.

Volgens de GGD kwamen er tussen maandag en dinsdag zo’n 95 positieve testen bij. Een dag eerder waren dat er zelfs 103. 

Iets minder testen
Tussen 23 en 29 september hebben 5.613 Groningers zich laten testen op een van de testlocaties van de GGD. Van hen bleken 486 positief en dat is een percentage van 8,7 procent. Een week eerder werden er iets meer (5.630) mensen getest. Het percentage positieve testen lag toen op 5,9 procent (333).