Nieuws

Welke parasieten kunnen je huisdieren hebben?

Op het moment dat het weer lente wordt, is het ook weer tijd voor parasieten. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar de kans is wel groot dat je huisdieren hier ook last van kunnen krijgen. Vooral als je huisdieren veel buiten komen, is het bijna niet te voorkomen dat ze last krijgen van parasieten. Er zijn dan ook verschillende parasieten waar je huisdieren last van kunnen krijgen.


Leestijd: 2 minuten

Welke parasieten kunnen je huisdieren hebben?
Welke parasieten kunnen je huisdieren hebben?

Er zijn eigenlijk drie verschillende bekende soorten parasieten waar je huisdieren last van kunnen krijgen. Als eerste heb je de bekende vlo. Dit is een parasiet die je eigenlijk alleen maar bij dieren tegenkomt. Echter zijn dit wel vervelende parasieten voor je dieren. Vlooien bijten namelijk het dier. Hierdoor krijgt het dier last van jeuk.

Een andere bekende vorm van parasieten is de teek. Dit is een parasiet die ook mensen kunnen krijgen. Een teek is een parasiet die zijn hoofd begraaft in je huid. Vervolgens zuigt deze bloed op. Teken die op je huisdieren kunnen zitten, zijn dezelfde teken waar wij mensen last van kunnen krijgen. Een teek kan bij dieren ook ziektes overdragen. Omdat er verschillende soorten teken zijn, kan dit erg vervelend zijn.

De laatste soort parasieten die je huisdieren kunnen krijgen, zijn wormen. Dit zijn parasieten die eigenlijk overal wel te vinden zijn. Als je huisdier in het zand gezeten heeft of iets buiten gegeten heeft, is de kans aanwezig dat het dier last heeft van wormen. Dit is op zich niet heel schadelijk. Als het veel wormen worden, eten deze het eten van je huisdieren op. Hierdoor krijgt je huisdier niet genoeg voeding binnen.

Op het moment dat je huisdier last heeft van een parasiet, is het belangrijk om de parasieten te verhelpen. Dit kun je op een aantal manieren aanpakken. Zo is het mogelijk om dit te doen door middel van een pipet. Deze manier van het verhelpen van parasieten wordt het meeste gedaan.

Een pipet kun je zien als een soort inenting. Echter wordt dit niet gedaan met een spuit. Een pipet is een plastic tube waar een soort vloeistof in zit. Deze vloeistof kun je vervolgens in de nek van je huisdieren spuiten. Dit is de inenting. De vloeistof trekt in de huid en in het bloed van je huisdieren. Deze vloeistof is giftig voor de parasieten waar je huisdier last van kan hebben. Op die manier vallen de parasieten je huisdier niet meer lastig. Ook zorgt dit ervoor dat je huisdier voor een maand of een aantal maanden beschermd is.

Een soort vloeistof die in de huid en het bloed van je huisdier trekt klinkt natuurlijk niet zo lekker. Echter is het niet schadelijk voor het dier. Een huisdier kan het wel van zich af proberen te poetsen. Omdat de vloeistof erg bitter is, zullen ze dit niet zoveel doen. Om te voorkomen dat ze het wel gaan doen, is het belangrijk om de vloeistof in hun nek te spuiten zodat ze er niet zomaar bij kunnen komen.