Nieuws

Werk aan Ring Zuid én Ring Oost tegelijk: “Het kan niet anders”

Er werd deze week op meerdere plekken tegelijk aan de Ring gewerkt. Dat leidde niet alleen tot files en oponthoud maar ook tot onbegrip: waarom zijn deze werkzaamheden tegelijkertijd gepland? “Het is niet ideaal maar het kan niet anders”, legt Groningen Bereikbaar uit.


Leestijd: 1 minuut

Veel werkzaamheden worden bewust in de zomer gepland, zo stelt Groningen Bereikbaar. Dan is er veel minder autoverkeer op de weg: veel mensen zijn op vakantie of pakken met het mooie weer de fiets. Door juist in de zomer te werken hebben minder automobilisten er last van en ontstaan er minder snel opstoppingen als het verkeer wordt omgeleid.

Voordat in september 2024 de nieuwe Ring Zuid in gebruik kan worden genomen, moet er nog heel veel gebeuren. Bijvoorbeeld het vervangen van de hoge Euvelgunnerbrug in de ringweg. Dat gebeurt deze zomer. Ook daarna wordt er volop doorgewerkt aan Ring Zuid.

Waarom tegelijk werk aan Ring Oost?

Op Ring Oost wordt ondertussen het asfalt vervangen. Kan dat niet wachten tot 2025? Het antwoord is nee, zegt Groningen Bereikbaar. “In de oostelijke ringweg ligt geluidsreducerend asfalt. Dit type asfalt heeft een levensduur van 8 jaar en moet vóór 2025 vervangen zijn. De zomer van 2024 is geen optie, vanwege grootschalige afsluitingen die dan nodig zijn om Ring Zuid af te bouwen.”

Komend najaar wordt het asfalt op Ring Noord vervangen omdat deze dezelfde levensduur heeft als het asfalt op Ring Oost. In de winter is asfalt vervangen lastig vanwege het weer. Dus bleef alleen deze zomer over om dit te doen. “Na afronding van de werkzaamheden ligt er weer een goede weg om het verkeer op te vangen bij omleidingen door de werkzaamheden van Aanpak Ring Zuid. Daarom is het werk aan Ring Oost deze zomer gepland. Ideaal? Nee. Maar toch de beste optie”, zo besluit Groningen Bereikbaar.