Nieuws

Winkels weer ‘gewoon’ open: “dit is fantastisch nieuws!”

“Fantastisch nieuws”, zegt Eric Bos, voorzitter van de GCC, over geluiden dat ook niet-essentiële winkels vanaf zaterdag ‘gewoon’ open mogen. Verschillende landelijke media melden dat winkels open kunnen zonder dat klanten van tevoren een afspraak moeten maken. “Dit is een enorme opsteker”, aldus Bos. “Maar: des te wranger is het dat restaurants en cafés gedongen dicht moeten blijven. Volkomen zot.”


Leestijd: 1 minuut

Aantal inwoners gemeente Groningen groeit tot 2035 met bijna 14 procent
Aantal inwoners gemeente Groningen groeit tot 2035 met bijna 14 procent

“Ik zit net iedereen enthousiast te appen”, is de eerste reactie van Bos op het meest recente nieuws dat de gedwongen winkelsluiting verleden tijd lijkt. Het is geweldig nieuws, zegt de voorzitter. Niet alleen voor de binnenstad en de kleine zelfstandigen, maar vooral ook voor de grootwinkelbedrijven.

De voorzitter verwijst maar de meest recette cijfers van InRetail, waaruit blijkt dat de grote ketens vorige week maar 3 procent van hun omzet in dezelfde week in 2019 hebben gehaald. “3 Procent! Het toont maar aan hoe groot de noodzaak was van dit besluit.”

Goed nieuws voor de middenstand dus, maar de horeca en kunst- en cultuursector staan nog steeds met lege handen. “Ongelofelijk wrang is het. Absurd ook, dat in die sectoren niet wat ruimte is voor versoepelingen. In- en intriest. Ik kan niet anders zeggen.”

Trots is Bos ondertussen op het ‘solidaire Groningen’ waar meerdere winkeliers hebben aangekondigd dat ze morgen een bierpul op de toonbank hebben staan, waar het winkelend publiek een donatie kan doen voor de horeca. “Dat is het toppunt van solidariteit.”

Volgens de nieuwe regels gaat een maximumcapaciteit gelden die afhangt van de grootte van de winkel. Die restrictie komt neer op één persoon per 5 vierkante meter.