Nieuws

Wintergoud: ijsbaan, reuzenrad en XL-editie van WinterWelVaart

Komende winter is de binnenstad van Groningen een maand lang het decor van een nieuw winterfestijn. Onder de noemer ‘Wintergoud’ komen er een ijsbaan, wintercafé en reuzenrad op de Grote Markt en WinterWelVaart wordt een XL-editie, met een giga wintermarkt tussen de Lage der A en de Grote Markt.


Leestijd: 3 minuten

Het winterspektakel barst direct na het vertrek van Sinterklaas los: op 6 december dus. Tot 5 januari – vlak voordat de scholen weer beginnen – wordt de binnenstad omgetoverd tot het gloednieuwe winterevent Wintergoud.

De Grote Markt wordt het ‘episch centrum’ van het spektakel. Dé trekker is een grote en overdekte ijsbaan die voor Vindicat komt te staan. Direct daarnaast komt dan een ‘gezellig en warm’ wintercafé waar bezoekers terecht kunnen voor een warme chocomel óf het speciale Wintergoud-biertje. Onder de bomen, vlak voor het Market Hotel, komt een kleine kinderattractie: een treintje. Meer richting de Oosterstraat stuit je tegen die tijd op een enorme – én fotogenieke – kerstbal van draadstaal. Ook staat er een selfiespot op de Grote Markt. 

Nog meer vermaak is te vinden naast het Stadhuis, in de vorm van een enorme glijbaan. Voor het Stadshuis komen zestien houten en oer-kerstige chalets te staan, zegt projectleider Ina Bakker in de Cityscoop, een uitgave van de GCC. In de chalets zijn straks kerstspulletjes, mooimakers voor in huis en andere non-food producten te koop. Lokale ondernemers kunnen hier een chalet huren.

De Grote Markt zal gedurende het hele evenement op en top winters aangekleed zijn, met meerdere grote kerstbomen, kerstverlichting en andere typisch kerstige gezelligheid. Voor extra sfeer zijn er op de windroos – de ster – voor het Market Hotel regelmatig optredens van bandjes en koren uit de stad.

WinterWelvaart

Het weekend van 13, 14 en 15 december is het WinterWelvaart. Maar dit keer wel een extra uitgebreide editie. “Vorig jaar waren er eigenlijk teveel mensen op een te klein stukje stad”, blikt Bakker terug. Daarom komt er dit keer een extra lange kerstmarkt, die begint bij WinterWelvaart en eindigt op de Grote Markt. Op de Lage der A staan dit jaar geen kramen, wel op de Hoge der A. Vanaf daar ‘slingert’ de markt door de Turftorenstraat, via de Kromme Elleboog naar de Zwanestraat om uiteindelijk uit te komen op de Grote Markt.

“Op deze manier worden de twee evenementen met elkaar verbonden”, verduidelijkt Bakker. “Je loopt nu heel makkelijk, via de markt, van WinterWelvaart naar de Grote Markt of andersom” Ze benadrukt dat de kramen op een speelse manier in de straten worden gepositioneerd: “het wordt niet een rechttoe-rechtaan slinger.” De markt wordt aangekleed met kerstbomen en andere winterse versiering. Ondernemers kunnen aanhaken bij de kerstmarkt door een eigen kraam of chalet te huren. Voorwaarde is wel dat ze in hun kraam ‘winterse’ producten verkopen, variërend van een lekkernij tot warme truien of winterse accessoires.

Een weekend later – 21 en 22 december – staat er opnieuw een kerstmarkt in de binnenstad op de agenda. “Last Christmas Shopping in Groningen”, is het thema van deze markt. Er zijn niet alleen kramen op de Grote Markt te vinden, maar ook in en rond de Oosterstraat. Er komen speciale inpakbalies op straat te staan waar die cadeaus vervolgens mooi kunnen worden ingepakt.

Al met al vallen er onder de noemer Wintergoud vijftien hoofdevenementen en ook nog eens tientallen kleinere evenementen in wijken en dorpen als Ten Boer in Haren. Wintergoud biedt daarmee volop kansen voor ondernemers in de binnenstad en daarbuiten. “We verwachten heel veel bezoekers, en dat een maand lang”, zegt Bakker. “Zowel winkels als horecagelegenheden plukken hier flink de vruchten van.”